Що робити з другою хвилею епідемії коронавірусу?

Поділитися:

За добу в Україні зареєстровано 689 нових випадків COVID-19. За словами глави Міністерства охорони здоров’я України Максима Степанова, такого антирекорду в країні не було за весь період пандемії. Чого чекати Україні в подальшому? Чи буде уряд знову посилювати карантин і що потрібно зробити для того, щоб уникнути другої хвилі пандемії? Про це розповів глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко у коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Фахівець розповів, що ймовірність повторного введення жорсткого карантину на території України вкрай висока, так як на даний момент – це єдиний інструмент в арсеналі медичних працівників, який здатний стримати зростання інтенсивності поширення захворюваності.

«Якби у нас була, наприклад, готова до реагування на цю ситуацію система охорони здоров’я України або ж державна санітарна епідеміологічна служба, яка повинна б була першою реагувати на цю загрозу. Але на даний момент ці інституції в Україні зруйновані: національна система охорони здоров’я не готова до роботи з хворими на коронавірусну хворобу, тому в арсеналі влади залишається виключно один інструмент – це жорсткий карантин», – розповів Кравченко.

При цьому експерт поставив під сумнів правове обґрунтування впровадження минулого карантину, так як на законних підставах карантин вводиться лише в одному випадку, коли головний санітарний лікар України, в даному випадку діючий чиновник Віктор Ляшко, вносить відповідне подання на засідання Кабміну, а цього зроблено не було .

Також глава Національної медичної палати України назвав дії з боку уряду, в контексті подолання пандемії вірусу, не логічними. Адже спочатку владі необхідно було починати з адаптивних обмежувальних профілактичних заходів і з адаптивного карантину.

Це можна було б зробити локально на певних територіях України, проте в країні відбулася зворотна ситуація, суть якої більше полягає в політичній мотивації впровадження карантину, ніж в реальній стратегії боротьби з вірусом.

Потрібно розуміти факто того, що ні жорсткий карантин і ні карантинні заходу не вилікують саму хворобу. Це може тільки стримати хворобу на певний період часу, зменшити поширення захворюваності та її зростання, але це спрацює лише на незначний проміжок часу і на жаль, цей час уже втрачено, адже всі шість місяців від початку пандемії уряд витратив на бездарні рішення.

«Китайська народна республіка ще в грудні місяці попередила все міжнародне співтовариство про те, що на їх території стався спалах особливо небезпечної інфекційної хвороби, яка становить загрозу надзвичайної ситуації міжнародного масштабу. І в той час, як з грудня місяця всі країни світу активно готувалися протистояти загрозі, зокрема, лікувати всі активні форми вірусу, починаючи від легкої та доходячи до критичної, Україна зі свого боку фактичного нічого не зробила, щоб бути в цьому успішною. Мало того, чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов відправив лікується всіх людей з легкою формою коронавірусної інфекції додому – амбулаторно і за власний рахунок, штучним чином створюючи додаткові вогнища інфекції. Як це сталася в частині українських гуртожитків, наприклад, в Вишневому», – розповів Кравченко.

Але що може допомогти в такій ситуації і як запобігти повторному спалаху пандемії? За рекомендаціями експертної медичної спільноти, країні потрібно в терміновому порядку відновити Державну санітарну епідеміологічну службу України. Адже основна функція цього органу як раз-таки і полягає в ідентифікації, локалізації, діагностиці та передачі на лікування хворих на COVID-19. Другою проблемою є те, що зараз в Україні фактично немає кому працювати в осередках інфекції та проводити епідеміологічне розслідування.

«У нас немає лікарів, які могли б ефективно проводити такі процедури і визначати підозрілі випадки, контактних осіб та інші речі, які потрібні для локалізації захворювання», – сказав фахівець.

Більш того, в Україні досі не затверджений сам порядок проведення таких епідеміологічних розслідувань, хоча з момент епідемії вже пройшло шість місяців.

Також залишається питання, як саме країні переходити на адаптивний кератин, коли в 2016 році рішенням тодішнього міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, в Україні були скасовані всі санітарні норми і правила. І до цього дня їх ніхто не відновив.

Фінальної проблемою національного масштабу є банальна відсутність засобів індивідуального захисту для медиків. І ця проблема все ще надзвичайно актуальна для системи охорони здоров’я України.

«Те, що поставляють медикам – це як правило костюми для сільськогосподарської діяльності, які не мають ніякого відношення до імунобіологічної захисту. При цьому у нас всього лише 18 інфекційних лікарень і ні в одній з них немає шлюзів для проведення деконтамінації, які мають функцію знезараження засобів індивідуального захисту перед їх зняттям і відправкою на утилізацію. Також не виконані жодні соціальні гарантії щодо медичних працівників», – окреслив реалії сьогоднішньої ситуації Кравченко.

Експерт резюмував, що відповідно до 133 наказу Міністерства охорони здоров’я України, хвороба COVID-19 віднесена до категорії особливо небезпечних інфекційних захворювань. Тому до проблеми не можна відноситься легковажно.

Відзначимо, що за весь період пандемії в Україні коронавірусною хворобою захворіли вже 29 070 чоловік, з них померло 854, видужали 13 141 чоловік. Також в країні фіксується найбільший рівень захворюваності серед медичних працівників по всій Європи, адже МОЗ за майже піврічний період не зміг забезпечити лікарів потрібними засобами індивідуального захисту.

Іншими словами, Україна абсолютно не готова зустрічати нову хвилю пандемії, тому новий спалах може обернутися ще більш руйнівними масштабами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу