Всесвітня рада церков звернувся до Ердогану з вимогою повернути собору Святої Софії статус музею

Поділитися:

Всесвітня рада церков зробила офіційне звернення на ім’я глави Туреччини Реджеп Тайіпа Ердогана, висловлюючи тим самим свою незгоду з рішенням влади про ліквідацію статусу музею біля собору. Про це свідчать дані листа з боку глави Ради Іоанна Саука, передає видання AP.

“З 1934 року Айя-Софія була місцем відкритості, зустрічей і натхнення для представників усіх національностей і релігій”, – йдеться в листі глави Ради.

У своєму повідомленні він висловлює свої співчуття через зміну статусу пам’ятки, а також просить владу переглянути своє рішення.

Іоанн Саука вказує, що раніше “музейність” Софії чітко говорила про прихильність самої держави до питань і руху суспільного життя. Тепер же собор наштовхує на думки про роз’єднаність Туреччини.

Відзначимо, що собор Святої Софії є ​​найбільшою спадщиною Туреччини, а також однією з найцінніших пам’яток епохи зародження християнства.

Відпочатку собор був зведений в 537 році, проте вже на протязі 1299-1329 років став мечеттю. Статус музею пам’ятка набула завдяки рішенню першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка в 1934 році.

Нагадаємо, що Хосеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки, висловив жаль з приводу перетворення собору Софії в Стамбулі в мечеть.

Відомо, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що мечеть Ая-Софія в Стамбулі – колишній православний Софійський собор, відкриє свої двері для віруючих 24 липня. Раніше в будівлі знаходився музей, але Ердоган підписав указ про зміну статусу собору.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу