Влада хоче контролювати витрати громадян

Поділитися:

З 1 вересня 2021 року в Україні почнеться кампанія добровільного декларування статків, яка триватиме рік. Податківці з часом почнуть полювати на громадян, які отримали доходи із невідомих джерел фінансування. Податкова цікавитиметься головно тими, хто довгий час одержував заробітну плату у конвертах, а також виїздив за кордон на заробітки.

Тож, громадянам необхідно буде задекларувати валютні цінності, нерухомість, автомобілі, все, що було куплено на доходи, з яких не сплачено податки. Серед активів, з яких вважається, що податки повністю сплачені – квартири, площа яких не перевищує 120 квадратних метрів; житлові будинки, площа яких до 240 квадратів, зокрема, на стадії будівництва; нежитлові приміщення, площа яких до 60 квадратів; земельні ділянки до залежно від цільового призначення (дачні ділянки, площею не більше 10-ти соток, ділянки під садівництво, площею не більше 12-ти соток); одне авто; інші активи, вартість яких сумарно не вища 400 тис. грн.

Відомо, що виводити активи з тіні пропонують за ставками – 2,5%, 5% та 9% залежно від виду активу, 18% – якщо за результатом перевірок податківці виявлять незаконні прибутки. Якщо подали невчасно декларацію, то ставка 5% поширюватиметься на валютні цінності, нерухоме/рухоме майно в Україні; ставка 9% – на майно, що за кордоном; 2,5% – держоблігації з терміном обігу понад 365 днів.

На майно, що коштує більше 400 тисяч гривень, нараховуватимуть 5%. Громадяни муситимуть наявні валютні цінності, зокрема, кошти у гривні, розмістити на спеціальних рахунках у банківських установах в Україні, і повинні будуть довести, що одержали це законним шляхом. Хоча, експерти кажуть, що така вимога суперечить суті закону про добровільність декларування. При цьому, банк може розмістити гроші на рахунках лише «після здійснення належної перевірки декларанта».

Також відомо, що Міністерство фінансів спільно з фіскалами розробляє проєкт закону про посилення контролю за оподаткуванням доходів українців, шляхом запровадження непрямих методів контролю за витратами. У разі його ухвалення – Податкова служба зможе зіставляти реальний спосіб життя громадян з наявними даними про доходи і сплачені податки.

Раніше ми писали, що українцям розповіли про податки на дорогі покупки.

Також громадянам пояснили, як будуть вилучати податки на доходи сумнівного походження.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу