Відкриття ринку землі може провалитися

Поділитися:

Верховна Рада продовжує працювати в досить напруженому темпі, але, не дивлячись на постійні засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики, готовність до відкриття ринку земель становить не більше 20%. Правова спільнота впевнена в тому, що його запуск може призвести до хаосу і величезної хвилі рейдерства в аграрній сфері. Адже підготувати настільки грандіозні зміни можуть банально не встигнути. До 1 липня 2021 залишилося дуже мало часу на ефективну роботу.

Парламентарії вже підтримали ряд антирейдерских законів. Однак ті акти не спрацюють без проведення інвентаризації всіх державних земель. Однією з головних проблем є безлад в земельній документації.

Для належного запуску ринку земель необхідно вдосконалення права орендарів на викуп ділянок. Оскільки ринок відкривають для обмеженого кола осіб, більшість орендарів на сьогодні не мають впевненості в тому, що їх земельні ділянки не буде втрачено.

Незабаром всі землі державної і комунальної власності будуть продаватися виключно через систему електронних торгів. І за бажанням власника це правило може бути використано і для земель приватної власності. Втім, реалізація цих положень неможлива без впровадження моніторингу угод з придбання земельних ділянок.

Держава не має жодного уявлення про те, хто і на яких підставах придбав право власності на ділянки. Експерти із земельних питань відзначають, що деякі особи, зловживаючи наданими можливостями, отримали землю у власність набагато більше одного разу. Тому аудит підстав набуття права власності на ділянки виявить ці проблемні землі, через що доведеться вирішувати їх подальшу долю.

До сих пір залишаються невирішеними питання передачі у власність земель сільськогосподарських підприємств. Положення, що діють на сьогодні, не дають можливості ні власникам, ні орендарям належним чином використовувати ділянки.

Не менш важливим є вирішення питань, пов’язаних з консолідацією сільгоспземель.

Все це створює істотні перешкоди для запуску ринку. Якщо парламент не встигне врегулювати зазначені питання, може початися правовий хаос.

Нагадаємо, Президент України 28 квітня підписав закон про ринок землі.

Також ми писали, що в Держгеокадастре внесли інформацію про 14,4 млн. ділянок землі.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу