В Україні поки немає умови для впровадження накопичувальної пенсійної системи

Поділитися:

Українські роботодавці звернулися до уряду за представленими зараз двох законопроектів, якими пропонується введення в Україні другого (загальнообов’язкового накопичувального) рівня системи пенсійного забезпечення – № 2683 та № 4408.

За словами експертів, обидва проекти пропонують значне необґрунтоване збільшення навантаження на фонд оплати праці і розміщення коштів, зібраних в рамках реформи, на накопичувальних рахунках в недержавних пенсійних фондах.

При цьому, головною проблемою є відсутність необхідних початкових умов успіху для введення загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи: макроекономічної стабільності, зрілості ринку, помірної заборгованості, сильних регуляторів і низької корупції.

“Сучасна Україна, на жаль, не відповідає жодному з наведених критеріїв” – заявляють представники Федерації роботодавців України.

Таким чином, ці законопроекти просто ляжуть додатковим тягарем на плечі бізнесу, який і так страждає в умовах кризи, при цьому, не досягнувши анонсованої урядом мети.

Відомо, що в разі прийняття подібних законів, додаткові витрати роботодавців складуть близько 50 млрд грн. на рік.

Крім того, законопроектами не передбачено дієвих механізмів захисту пенсійних коштів з боку можливих шахрайських дій недержавних пенсійних фондів. Запропоновані моделі не гарантують збереження і захисту від інфляційного знецінення пенсійних накопичень до настання періоду їх виплат через кілька десятків років.

За словами роботодавців, перш ніж вводити другий рівень системи пенсійного забезпечення, держава повинна подбати про гарантії пенсійних накопичень.

Нагадаємо, що розглянути пакет президентських законопроектів щодо підтримки бізнесу на час карантину парламентарії планують в п’ятницю.

Розгляд буде відбуватися за процедурою ad hoc, що означає одноразове відхилення від процедур, передбачених регламентом. Тобто документи розглянуть в прискореному режимі і приймуть відразу за основу і в цілому.

Раніше повідомлялося, що суть проекту закону про пенсійну реформу в тому, що в країні створюються недержавні (приватні) пенсійні фонди, а для підприємців підвищується ставка єдиного соціального внеску.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу