В Україні почалася друга хвиля коронавируса. карантин повертається

Поділитися:

На засіданні Кабінету міністрів України 17 червня було прийнято рішення про продовження дії адаптивного карантину до 31 липня. При цьому чиновники погодили посилення контролю за дотриманням заходів, спрямованих на протидію поширення пандемії коронавируса.

Незважаючи на те, що за станом на сьогоднішній день, за добу лабораторно підтвердили 681 новий випадок зараження, уряд прибрало зі своєї постанови пункти про заборону роботи громадського харчування та торгово-розважальних центрів, готелів і баз відпочинку, закладів культури та розважальної діяльності, фітнес-центрів .

У той же час звучить інформація про те, що почалася друга хвиля COVID-19.

Що ж насправді відбувається? Ми на порозі другої хвилі коронавирусной інфекції або це нагнітання обстановки? Перший Діловий телеканал поспілкувався зі Святославом Протасом – керівником Державної санітарної епідеміологічної служби України (2014-2016гг.), Старшим науковим співробітником Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України, кандидатом медичних наук і з’ясував, як насправді йдуть справи, як українцям оберігати себе, і що повинна зробити влада в нинішніх умовах.

На думку експерта, те, що ми зараз бачимо – це швидше за все поширення інфекції без карантину. Тобто, коли були обмеження – були одні рівні захворюваності, а тепер карантинні обмеження пом’якшили і тому маємо трохи швидкі темпи поширення інфекції.

«Це точно не друга хвиля. Це продовження того, що вже відбулося. Закони епідеміології складно обдурити, і збудники інфекційних хвороб живуть за своїми правилами », – сказав він.

При цьому, Святослав Протас вважає, що карантин – це не лікування і не профілактика коронавируса, карантин всього лише відстрочує в часі інфекційне захворювання. Він виправданий тільки там, де є локальні спалахи, а використовувати його просто так безглуздо. Хтось може сказати, що сьогодні хворих більше, ніж в березні-квітні, однак тут варто враховувати той факт, що в березні-квітні все сиділи вдома і були такі цифри, а зараз ми бачимо статистику без карантину.

«Ми повинні розуміти, що чим менше зараз людей перехворіє, то тим більше таких людей буде в другу хвилю – осінню. Тому що восени найбільші ризики захворіти. Це дуже небезпечно, так як, якщо ми вболіваємо в літній період – хвороба протікає в легкій формі, якщо восени – наслідки будуть тяжкими », – уточнив він.

Свого часу, чиновники залякали людей, вони самі зізналися в тому, що карантин був скоріше політичним. Однак народ перестав їм вірити, і там, де вони раніше могли одягнути маску, сьогодні вже немає.

Для людей є кілька порад – зайнятися імунітетом, найкраще дикий відпочинок, уникати масових скупчень людей.

У свою чергу влада країни повинна тримати руку на пульсі. Реагувати треба локально, з метою профілактики виникнення спалахів. Необхідно діагностувати працівників професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекції – вихователі, працівники харчоблоків, працівники громадського транспорту, комунальники і так далі.

«Ці категорії людей потрібно тестувати з певною періодичністю на наявність збудника. Наприклад, кожні три дні або щотижня. Ось Зеленського перевіряють кожен день, це правильно, але це потрібно робити по відношенню до всього декретованих контингенту », – говорить експерт.

«Також потрібно проводити масове тестування населення, але не на виявлення збудника, а на імунітет і наявність антитіл до коронавірус. Це допоможе зрозуміти скільки людей захворіло і яка картина і якими мають бути карантинні заходи », – підсумував Святослав Протас.

Нагадаємо, що Всесвітня організація здоров’я за минулу добу зафіксувала 183 020 випадків захворювання коронавірусів. Це новий антирекорд по COVID-19 за добу.

Також ми повідомляли про те, що в п’ятницю, 19 червня, Україна поставила новий антирекорд за кількістю хворих на коронавірус: число дійшло до позначки в 921 випадок за добу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу