Україна посилила захист інтелектуальних прав

Поділитися:

Минулого тижня Верховна Рада прийняла відразу два закони, які реформують патентне законодавство і посилюють захист прав інтелектуальної власності. Це закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки та промислові зразки і боротьбі з патентним троллінгом» (законопроект №2258) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про реформу патентного законодавства» ( законопроект №2259).

Документом узаконено відкриття бази даних заявок на торговельні марки для дорегістраційного захисту і вдосконалений порядок подачі заперечень (опозицій) проти реєстрації ТМ. Відтепер заперечення можна подати протягом трьох місяців з дати, коли заявка була опублікована. Бізнесу досить «поставити на моніторинг», і як тільки подана заявка на реєстрацію ТМ, яка порушує його права, подавати заперечення.

Оскаржити в Апеляційній палаті можна тепер не тільки рішення про реєстрацію ТМ, але і патент на винахід, корисну модель або свідоцтво на промисловий зразок, якими, наприклад, «заволоділи» патентні тролі.

Механізм post-grant opposition, який дає можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку та поводження до Апеляційної палати за захистом своїх прав, передбачений і другим прийнятим Верховною Радою законом – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про реформу патентного законодавства »(№2259). Тобто тепер можна звертатися не тільки до суду, а й до Апеляційної палати. Це стосується і патентів на винаходи, і патентів на корисні моделі.

Документами узаконюється використання ТМ, що належать іншим. Наприклад, на вивісках магазинів, СТО можна вказувати ТМ, які або продаються, або ремонтуються в закладі.

Для захисту прав на промислові зразки і боротьби з патентним троллінгом введений додатковий критерій патентоспроможності промислового зразка – індивідуальний характер. Цей критерій передбачений в Угоді про асоціацію з ЄС і допоможе боротися з тими, хто патентує на себе генератори, двигуни, гальмівні колодки , які в більшості випадків не відповідають цьому критерію, а потім починають «нападати» і блокують ринок для виробників, вимагаючи сплати «роялті».

Патентують тролі і так звані елементарні товари, наприклад сірники, батарейки, вішалки для одягу, ампули, зубочистки. Хоча все це створено не ними і давно використовується в світі. Тому відтепер законодавчо передбачена можливість визнання недійсним промислових зразків за допомогою звернення до Апеляційної палати.

Законом про патентному законодавстві спрощується процес реєстрації промислових зразків. Зокрема, передбачається можливість подавати в одній заявці до 100 промислових зразків, що відносяться до одного класу їх Міжнародної класифікації. Це відповідає практиці європейських країн і одночасно значно здешевлює і спрощує реєстрацію.

Якість патентів на винаходи і корисні моделі покращиться, оскільки передбачена можливість подавати заперечення по заявці на винахід. Якщо хтось намагається запатентувати винахід, яке ви вважаєте неновим або не мають винахідницького рівня, ви зможете направити заперечення, яке буде розглянуто експертом.

Як і з промисловими зразками, можна буде визнати патент на винахід і на корисну модель недійсним в Апеляційній палаті.

Народні обранці розширили перелік об’єктів технологій, на які не поширюється правова охорона. Наприклад, на хірургічні або терапевтичні способи лікування людини або тварини, способи діагностики організму людини або тварини. Так само, як на процеси клонування і редагування генома, використання людських ембріонів для промислових або комерційних цілей тощо.

«Слуги народу» впевнені, що це дозволить істотно зменшити кількість «вічнозелених» патентів і забезпечити «баланс інтересів між патентної монополією і правом кожної людини на доступність ліків».

Ми писали, що охорона інтелектуальної власності – пріоритет України і є одним з головних аспектів в Угоді про Асоціацію України з ЄС і важливою умовою для інноваційного та економічного розвитку країни.

Також писали, що в Кабінеті міністрів України схвалили законопроекти, щодо захисту прав інтелектуальної власності.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу