«У плані рейдерства у нас завжди були 90-ті роки» – експерт

Поділитися:

Якщо темпи рейдерських захоплень не зменшаться, то в 2020 році кількість рейдерства виросте на 20%, оскільки за 10 місяців 2020 року в Україні рейдерство вже досягло обсягів 2019 року.

У той же час, також відзначається, що ефективність роботи правоохоронних органів стала краще, ніж в 2019 році.

Щорічно до суду доходить менше ніж 43% випадків справ про рейдерство. Правоохоронні органи в 2020-му почали працювати краще в цьому напрямку. У цьому році на 45% більше справ передано до суду і на 35% більше підозр вручено.

Аналіз даних з відкритих джерел свідчить, що 71 справа 2020 рік стосувалося протиправного заволодіння майном підприємства, установи, організації, (стаття 206, частина 2), 562 – підробка документів (стаття 206), 118- протидія законній діяльності (стаття 205). У 2020 році щомісяця відбувалося в середньому 75 рейдерських захоплень.

Своє бачення ситуації пояснив керівник практики щодо захисту бізнесу, Роман Горлач.

«На мою думку, спочатку введення відповідних норм по Антирейдерським реформ, фактично 90-е нас і не залишали. Самі рейдерські захоплення і віджимання бізнесу просто перетік в іншу форму. Це виражається в підробках документів, застосуванні хакерських атак на підприємствах. Уже відсутні силові захоплення, але залишилися юридичні », – стверджує фахівець.

Роман Горлач зазначає, що випадки рейдерських захоплень збільшилися при зміні влади. Можливо це пов’язано з тим, що окремі фізичні особи втратили своє майно в минулому, і тепер намагаються повернути його. На сьогоднішній момент, за 10 місяців ми маємо статистику захоплень, кількість яких не зменшилася в порівнянні з 2019 роком.

«Тут важливо розуміти, що я не говорю про незаконні дії. Це впровадження в законодавство України інструментів, які дозволяють повернути те майно, відчужене раніше незаконним шляхом », – зазначає фахівець.

Роман Горлач каже, що законом чітко передбачено термін проведення попереднього розслідування. Він в таких категоріях справ не повинен перевищувати 1 року, саме для проведення всіх необхідних дій. Якщо слідство зацікавлене у розслідуванні справи, 1 року зазвичай вистачає для проведення комплексу всіх слідчих дій.

«Досить багато рейдерських захоплень відбувається Черкаська, Чернігівська та Київська області. Багато що пов’язані із земельними ділянками. Будь-яке рейдерське захоплення, в першу чергу, більшою мірою кримінальне отримання активів. Тому в такій ситуації, якщо ми говоримо, наприклад, про аграрний сектор, це земельні ділянки які або стоять досить дорого, або якщо ці ділянки мають можливість вирощувати хороший урожай.

Для себе на практиці виділив аграрний сектор, як той, що найбільше в Україні страждає від рейдерських захоплень », – зазначає фахівець.

На думку Романа Горлача, всі справи досить складні для розслідування, оскільки треба доводити прямий умисел реєстратора і замовника рейдерського захоплення. Однак, іноді нотаріуси навіть не розуміють, що за допомогою їх ключів можуть здійснюватися якісь реєстраційні дії. Тут треба працювати на випередження і збереження своїх активів, мати хорошу службу безпеки для мінімізації можливості захоплення. Таким чином можна запобігти рейдерському захопленню.

«Ми повинні розуміти, що рейдерське захоплення, хоча відбувається досить швидко, але до нього довго готуються», – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу