Локалізація виробництва ставить під загрозу безвіз і Асоціацію з ЄС

Поділитися:

Ухвалений Верховною Радою на позачерговій сесії 21 липня в першому читанні законопроект про “локалізацію виробництва” суперечить Угоді про асоціацію з Європейським Союзом та зобов’язанням України у Світовій організації торгівлі. Тому в Кабміні припускають, що навіть у разі набуття чинності цей закон не буде застосовуватися до країн СОТ і ЄС. Про це розповіла віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції.

“Я б не переоцінювала значення цього законопроекту. Буду дуже сподіватися, що він негативно не вплине на саміт Україна – ЄС, який очолює президент. Ми так інтенсифікували діалог з Брюсселем, що ми вже всі очікуємо цього саміту, щоб нарешті анонсувати великі рішення: визначитися з тим, що таке інтеграція у внутрішній ринок; домовитися про підписання угоди про спільний авіаційний простір; анонсувати результати наших промислових і енергетичних безвізів. А такі рішення (ухвалення законопроекту про “локалізацію виробництва”. – Авт.) фактично ставлять під загрозу всю роботу, яка триває протягом року для того, щоб президент зміг зафіксувати свої політичні домовленості на рівні саміту”, – вважає віцепрем’єрка.

За її словами, євроінтеграція завжди програє популістським ініціативам, а ЄС, НАТО і СОТ – це довга гра.

“Переконана, що урядова програма відновлення економіки також спрямована на підтримку національного виробника, і є дуже багато цивілізованих і правильних методів, як це зробити, в тому числі через інвестиції”, – додала віцепрем’єрка.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрований законопроект №3739 «Про державні закупівлі» про створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості », який передбачає вимогу щодо локалізації виробництва техніки в Україні на рівні 25-40% на початковому етапі.

В нашій студії експерт Кирило Новиков висловив думку з приводу закону про лаколізацію: «Локалізація машинобудування при держзакупівлях: патріотична ідея або підтримка олігархів?»

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу