Депутати визначили, хто є військовим злочинцем

Поділитися:

248 депутатів Верховної Ради підтримали у другому читанні законопроект №2689. Новий документ передбачає імплементацію положень міжнародного кримінального та гуманітарного права з приводу кримінально-правового переслідування за злочини проти людяності і військові злочини.

Так, буде введена кримінальна відповідальність для військових командирів, людей, які фактично діють як командири, і інших начальників за будь-який злочин, скоєний їх підлеглою особою, якщо вони напевно знали (або повинні були і могли знати) про вчинення / намір вчинити злочин.

При цьому звільнення від кримінальної відповідальності не застосовується у випадках вчинення злочинів проти миру і безпеки людства.

Крім того, за військові злочини проти людяності, особистості, власності, проти гуманітарних операцій, рухомих і нерухомих цінностей, будівель і центрів, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права і т.д. також передбачено покарання.

Автори закону вважають, що він допоможе правоохоронцям притягати до відповідальності за злочини на окупованих територіях, наприклад: незаконне і насильницьке переміщення осіб, примус до служби в збройних силах РФ, вбивства, використання «живих щитів» тощо.

Нагадаємо, що в прес-службі президента повідомили, що Володимир Зеленський підписав закон, що вносить зміни в закон України “Про судоустрій і статус суддів” та деякі інші правові акти щодо врегулювання окремих питань правового статусу працівників Служби судової охорони “.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада прийняла постанову № 5312 про ескалацію російсько-українського збройного конфлікту. Відомо, що «за» проголосували 308 нардепів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу