Бізнес виходить з карантину: кількість вакансій зростає, а зарплата падає

Поділитися:

На початок липня бізнес почав поступово виходити з карантину, а на сайтах з пошуку роботи – з’являтися нові вакансії. Opendatabot зібрав інформацію про наявність вакансій і про те, на яку зарплату можуть зараз розраховувати, що шукають роботу українці.

Ще на початку березня на порталах пошуку роботи було опубліковано 54 тис вакансій, кількість яких до кінця квітня скоротилася більш ніж в два рази. У розпал карантину було доступно 16 тис нових пропозицій. Після шостого тижня крива виходу бізнесу з карантину пішла вгору – до початку липня при 44 тис вже наявних на сайті вакансії з’явилося ще близько 30 тис нових.

На думку експертів, при відсутності повторного кризи зростання можна чекати вже в четвертому кварталі цього року, а через рік є всі шанси, що ринок праці повернеться в стан початку 2020 року.

Подібна ситуація склалася і в сфері ринку IT-фахівців – з тією різницею, що криза не припав на шосту, а на третій тиждень, коли для шукачів було доступно всього 4126 вакансій. Після чого потреба в ІТ-шниках почала зростати, і до початку липня збільшилася майже вдвічі – зараз є 6533 пропозиції.

А ось кількість самих ІТ-фахівців, які шукають роботу, постійно зростала з самого початку карантину. Якщо в середині березня на порталі було розміщено 17 тис вакансій, то зараз їх кількість перевалила за 21 тис.

За рівнем заробітної плати роботодавці та кандидати прийшли до консенсусу. Якщо в перші тижні карантину здобувачі претендували на 15 тис грн, то зараз їх вимоги знизилися в середньому до 12 тис грн. Цю ж суму орієнтовно готові платити і роботодавці, які на початку карантину пропонували середню зарплату в розмірі 13 тис грн.

Opendatabot – це українська компанія, яка збирає, об’єднує і аналізує дані основних публічних реєстрів країни. На базі Opendatabot створюються різні ІТ-сервіси.

Раніше ми писали, що понад мільйон українців втратили роботу на карантині, ще 3 мільйони працюють неофіційно. При цьому середня зарплата в Україні склала 10542 грн.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу