АМКУ не розглядатиме справу ДТЕК

Поділитися:

Антимонопольний комітет відмовив ДТЕК у розгляді справи про порушення на ринку допоміжних послуг. А ДТЕК своєю чергою передумав судитись з АМКУ. Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Йдеться про заяву, яку компанія подала да АМКУ, звинувативши Укренерго і НКРЕКП у блокуванні повного відкриття ринку допоміжних послуг, як складової ринку електрики, через що компанії були змушені надавати послуги безкоштовно.

У ДТЕК натомість запевняли – послуги за законом мають надаватись на платній основі для дотримання безпеки об’єднаної енергетичної системи. А регулятор і Укренерго ніби-то навпаки ввели надмірні вимоги для учасників та не проводять аукціони із закупівлі послуг. В заяві ДТЕК зазначено, що ці витрати Укренерго не компенсує, а включається компаніями до вартості електроенергії, яка реалізується ними на оптовому ринку. Через це переваги мають інші гравці енергетичного ринку в торговій зоні Бурштинського енергетичного острова, Словаччини, Румунії та Румунії.

В цих країнах учасники ринку отримували кошти за надані допоміжні послуги. Через три місяці АМКУ відмовив ДТЕК у розгляді справи, оскільки не було надано доказів порушення з боку Укренерго і НКРЕКП.

ДТЕК оскаржив це рішення у суді, та вже під час процесу відмовився від позову, посилаючись на неактуальність інформації, викладеної в заяві. І тепер готує нову заяву, враховуючи повідомлення НКРЕКП про те, що ніби-то Укренерго зекономив понад 2 мільярди гривень на придбання допоміжних послуг, які перерозподіляють на компенсації за небаланс електроенергії.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет неодноразово звинувачував ДТЕК у монополізації ринку, а на вищезгаданому Бурштинському енергоострові ДТЕК взагалі – єдиний постачальник електроенергії, інших у цю зону він просто не пускає. Тож експерти одноголосно називають такі позовні вимоги ДТЕК черговими маніпуляціями та зловживаннями на ринку.

Раніше господарський суд Києва задовольнив позов споживача в комітет з вимогою розглянути заяву про штучно створений ДТЕК дефіцит електрики та завищені ціни на енергію взимку 2020-2021 років.

Також там зацікавилися монопольними зловживаннями ДТЕК.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу