«Про які інвестиції мова, якщо інвестори не можуть достукатися до чиновників?» – експерт

Поділитися:

Економіст Борис Кушнірук в ефірі «Першого ділового» проаналізував рік президентства Володимира Зеленського.

«На жаль, ніяких глобальних змін за цей рік я особисто не побачив. З плюсів Зеленського тільки те, що він домігся скасування мораторію на землю. Але навіть така річ робилася без чіткого розуміння – що це і навіщо це потрібно. Зроблено все було навмання », – зазначив Кушнірук.

За його словами, хвастощі президента зниженням цін на комунальні послуги, зниженням цін на паливо або курс долара – не залежить від діяльності Президента. Більш того, у економістів викликають посмішку такі заяви- це те саме, що Президент бере участь в тому, що випав сніг або йдуть дощі.

«Є ринки, є учасники ринків, є світова економіка – і це все впливає на ринок електрики або курс долара. Більш того, навіть збільшення доходів населення не залежать від уряду. У минулому році доходи, дійсно зростали, але це тенденція минулих років. В цьому році, в розпал кризи, доходи знижуються – і це закономірно », – зазначив Кушнірук.

З прорахунків Володимира Зеленського – його тісна дружба з олігархами.

«Ми так і не побачили обіцяного усунення олігархів від економіки. Більш того, якщо взяти того ж Коломойського, то фірми, пов’язані з ним, продовжують узурпацію – взяти ситуацію з Центренерго, закупівлі для армії, «Укрзалізницю». Там всюди «пасуться» фірми Ігоря Коломойського. Тобто, проблема олігархів не вирішена і у Зеленського немає навіть розуміння, як це можна зробити », – зазначив економіст.

За словами Кушнірука, зараз уряд декларує ідеї, які не запрацюють.

«Наприклад, щоб банки почали кредитувати по системі« 5-7-9 »- тут недостатньо лише програми, тут потрібно інші інструменти задіяти – наприклад, змінювати монетарну політику, а не «дотиснути банківську систему», як сказав Президент. Всі ці системи компенсацій ставок за відсотками ніколи не давали результату, як і тиск держави на банківський сектор. Банкам потрібно дати стимул для кредитування і змінити вимоги Нацбанку, які роблять таке кредитування неможливим », – зазначив експерт.

Разом з тим, за словами економіста, споживчі кредити не приносять ніякої вигоди для економіки, як і іпотечний напрямок. У банків немає «довгих і дешевих» грошей, щоб здешевити іпотеку.

«В ідеалі, щоб такі гроші з’явилися, потрібно щоб бізнес брав кредит, створював продукцію, платив зарплати і податки – тоді з’являться і дешеві кредити», – говорить Кушнірук.

На Банковій зараз роблять ставку на інвестиції і навіть створили інвестофіс, який за планами за 18 місяців повинен залучити в країну 7 млрд. доларів інвестицій.

«Я знаю кілька проектів великих бізнесменів, які хотіли б вкластися в українську інфраструктуру. Але ці бізнесмени не можуть достукатися до уряду. Вони готові вкладати, але чиновники їх не чують. Так про які інвестиції і інвестняні тоді мова? 7 мільярдів доларів залучити можна – але чи будуть вони інвестиціями? Тому що якщо відкрити ринок землі і дозволити бізнесменам скупити всю землю – можна взяти за це гроші. Але інвестиціями це не буде – це буде продовженням моделі сировинної економіки. А інвестиції – це стимулювання додаткової вартості », – резюмує Борис Кушнірук.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу