З липня договори оренди землі будуть оновлювати

Поділитися:

В Україні починається поетапне введення в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» прийнятої 5 грудня 2019 (далі також – «Закон України« Про внесення змін »). Новий закон передбачає впровадження низки антирейдерских заходів і встановлення дієвих запобіжників щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

Так, уряд просто виключило частина 6 статті 33 із Закону України «Про оренду землі», і помістило її в новій редакції Земельного Кодексу України, доповнивши главу 19 статтею 126-1.

Про які нововведення йдеться:

  • Умова про поновлення договору повинно бути передбачена самим договором. Однак, забороняється вказувати таку умову в договорах, що стосуються оренди земель комунальної і державної власності.
  • Поновити договір оренди за мовчазною згодою можливо тільки при наявності такої умови в договорі оренди землі. При цьому укладати додаткову угоду більше не треба, пролонгація буде відбуватися автоматично.
  • Нові положення поширюються на договори, укладені до набрання чинності Законом.
  • Скористатися своїм правом на відмову в поновленні договору оренди землі може кожна зі сторін, звернувшись до державного реєстратора не пізніше, ніж за місяць до закінчення такого договору.

Але відповідно до положень Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» звернутися з такою заявою сторона може в будь-який час до закінчення договору оренди землі.

Нагадаємо, що орендарям землі збільшили податки в 11 разів. Таке передбачає новий законопроект №3131. Зокрема, для фізичних осіб-землевласників податкове навантаження зростає майже в 11 разів – з 140 до 1500 грн / га в рік.

Раніше повідомлялося, що голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко заявив, що ринок землі в Україні навряд чи стане працювати з 1 липня 2021 року. Можливо, що Верховна Рада в майбутньому може прийняти ряд змін, які дозволять іноземним громадянам або юридичним особам купувати землю.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу