ВАКС починає закривати справи по недостовірної інформації в деклараціях

Поділитися:

Вищий антикорупційний суд закрив першу справу через неправдивої інформації в декларації після рішення Конституційного суду.

Відомо, що таких прецедентів тепер ставати все більше, прогнозують в експертному середовищі. Адже навіть якщо парламент відновить електронне декларування, закон не має зворотної сили. Тобто, всі ті чиновники проти яких зараз порушили провадження з хибними відомостями в деклараціях, будуть звільнені від кримінальної відповідальності.

Слід зазначити, що неможливо буде також просто відновити законом і контроль за електронним декларуванням з боку НАЗК. Документ буде діяти тільки відносно декларацій, які будуть подані вже після вступу в силу нового закону.

Крім цього, глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник уточнив, що таких справ понад 100, близько 20 вже розглядаються в судах. Він нагадав, що подібна історія вже була, коли Конституційний суд скасував відповідальність за незаконне збагачення, а справи про розкрадання посадових осіб закрили.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд остаточно відмовив екс-нардепу і колишньому заступнику генерального прокурора Віктора Чумака, тим самим справу «Роттердам +» було офіційно закрито.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд відреагував на рішення Конституційного суду України з електронного декларування. Так, в МВФ відзначили, що е-декларування не слід скасовувати, оскільки введення системи підзвітності державних чиновників в електронному форматі, є важливим елементом двосторонньої взаємодії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу