В Україні з’являються енергокооператіви

Поділитися:

В Україні з’явився «Сонячний Місто». Це перший кооператив, який створив сонячну електростанцію засобами простих громадян і зробив їх співвласниками енергетичного активу.

Проект зведений в місті Славутич, де проживає 25 тисяч осіб. У центрі міста знаходиться великий парк, і велика площа з декількома муніципальними будівлями. На їхніх дахах встановлені сонячні панелі. Це – і є енергетичний кооператив «Сонячний Місто».

За словами, голови кооперативу Андрія Зінченка, його створила група людей, яка зібралася, інвестувала і побудувала три покрівельних сонячних електростанції на трьох дахах.

Весь проект обійшовся в близько чотирьох мільйонів гривень, а обслуговування станції не вимагає значних коштів і зусиль. Спеціальне програмне забезпечення виводить дані про виробництво енергії в реальному часі, тому всі збої в роботі будуть помітні відразу, – розповів він, додавши, що станція готова до експлуатації, та її співвласники сподіваються, що вона швидко окупиться.

Нагадаємо, в кінці квітня Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України прийняло новий енергетичний баланс. Згідно з ним виробництво атомної енергії в країні має знизитися на 50%.

Натомість уряд пропонують використовувати дорогу теплову та «зелену» енергію, велика частка в якій належить компанії DTEK Ріната Ахметова.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу