В Україні підписаний закон, який дозволить зупинити імпорт струму з РФ і Білорусі

Поділитися:

Закон про сертифікацію оператора передачі електроенергії відповідно до вимог ЄС 12 травня був підписаний президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомили в Офісі президента. Відомо, що дана ініціатива дозволить НКРЕКП заборонити імпорт електрики з Росії.

Так, документ сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань України щодо імплементації Третього енергопакету ЄС.

Крім того, ініціатива впроваджує правила для проведення сертифікації за європейськими стандартами системного оператора НЕК “Укренерго”. Це необхідна умова для синхронізації української енергосистеми з європейською.

Також, проект спростить процедури експорту-імпорту електроенергії між Україною та країнами ЄС.
Слід зазначити, що закон передбачає обмеження або заборона імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Це пов’язано із закінченням опалювального сезону і зростанням запасів вугілля на складах ТЕС.

При цьому ініціатива вводить обов’язок для генеруючих компаній, в комунальній власності, продавати електроенергію тільки через конкурентні аукціони.

Слід зазначити, що депутати Верховної ради підтримали законопроект 15 квітня. За нього проголосували 296 народних депутатів.

Нагадаємо, що в Україні з 1 травня можуть підвищитися тарифи на електроенергію. Чинний тариф був встановлений до 30 квітня цього року, говориться в постанові про введення фіксованої вартості на електроенергію. Зараз встановлено єдиний тариф – 1,68 гривні за 1 кВт / год.

Раніше повідомлялося, що майже 2,5 мільярда гривень боргу хоче стягнути компанія «ДТЕК Енерго» з Укренерго. Для цього вже подала позов до Господарського суду Києва.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу