В Україні незаконно привласнили понад 5 млн гектарів землі

Поділитися:

Земельний кодекс прийнятий в 2001 році. З тих пір за 19 років його дії через механізм “безкоштовної приватизації” у приватників у власності виявилося 5 мільйонів гектарів української землі для ведення сільського господарства.

Про це днями, виступаючи по телебаченню заявив глава Держгеокадастра Роман Лещенко.

За словами Лещенка, “безкоштовна приватизація” землі і позбавлення територіальних громад права розпоряджатися землею сільгосппризначення в 2002 році привели до дерибану української землі чиновниками. Чиновники переводили землі в статус нібито для особистого сільського господарства. А такі землі можна було продавати і купувати.

Так від держави забрали 5 млн га сільгоспземель в приватні руки.

Однак, за словами глави Держгеокадастра, зараз його служба переводить всі дані про власників землі сільськогосподарського призначення в електронний реєстр. А в 2021 році депутати хочуть прийняти закон про національні структури геопросторових даних. За цим законом у вільному доступі буде інформація про реєстрацію землі, яка потрапила в приватну власність.

При цьому Роман Лещенко заявив:

«Ми покажемо всіх у всій красі ㅡ реєстрація, коли отримали, коли були посади, на кого оформляли. А найголовніше ㅡ ми покажемо сітки сформованих латифундій в приватній власності, що вимірюються сотнями тисяч гектарів землі на території України. Суспільство побачить і зробить відповідні висновки ».

ЗМІ нагадують, що днями президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення в Україні територіальним громадам. А продавати комунальну землю згідно із законом не можна.

Нагадаємо, хоча ринок землі в Україні ще не заробив, жорстка битва за перспективні угіддя вже йде повним ходом.

Також раніше ми повідомляли, що в ніч на 31 березня український парламент поспішно і без фінальної версії законопроекту «про обіг земель сільськогосподарського призначення» прийняв закон про відкриття ринку землі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу