«У світі немає прецедентів, коли величезні сектори економіки знаходяться в управлінні наглядових рад, де сидять іноземці» – експерт

Поділитися:

Президенту України Володимиру Зеленському запропонували призначити главою Національної тристоронньої соціально-економічної ради колишнього прем’єр-міністра і депутата від Партії регіонів Анатолія Кінаха.

Колишнього прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха запропонували призначити главою Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Кінаха запропонували призначити главою ради від сторони роботодавців, відповідно до встановленої черговості ротації.

Як відзначають в ОПУ, з 2016 року у діяльності Національної ради не було належного організаційного забезпечення, а отже, вона не могла бути повною мірою ефективною.

Також наголошується, що відбувся конкурс на посаду секретаря Національної ради, яка була вакантною протягом останніх п’яти років.

Анатолій Кінах був прем’єр-міністром при президенті Леоніді Кучмі – в 2001-2002 роках, секретарем РНБО при президенті Вікторі Ющенку – в 2005-2006 роках, міністром економіки в 2007 році – в уряді Віктора Януковича. У 2010-2014 роках – позаштатним радник президента Януковича.

Подробиці теми розповів президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Питання локалізації – це не тільки механізми максимального створення робочих місць в національній економіці або збільшення доданої вартості підсумкового продукту. Питання локалізації я називаю одним з тестів з приводу того, чи може наша держава чесними методами захищати свої економічні інтереси та проявляти справжній економічний патріотизм. Про що саме йдеться? Наприклад, ми почали будівництво кораблів нового типу «корвет». Програму затвердили ще на початку 2000-років. Уже в 2011 році стали будувати корабель «Володимир Великий». І якраз ця програма передбачала локалізацію до 70% на території України. На корабель витратили близько 600-700 млн гривень. Але вже приблизно через рік прийняли рішення про те, що ми не будемо будувати свій корабель, а будемо імпортувати його з Туреччини. При цьому Кабінет міністрів таки й не надав техніко-економічного пояснення з приводу того, чому ми не змогли побудувати цей корабель самі. І таких прикладів у нас багато, коли ми витрачаємо мільярди на купівлі імпортної продукції й самі нічого не робимо. Тобто ми програємо цей тест на захист національних інтересів. Але ж для всіх країн державне замовлення – це великий національний інтерес, адже це створює додаткові місця для громадян і зміцнює економіку», – сказав він.

При цьому він зазначив збитковість українських підприємств і пов’язав цю проблему з тим, що зараз в наглядову раду таких компаній, як «Нафтогаз», Уз і інших – дуже багато іноземців.

«Зараз у світі немає прикладу того, коли великі сектори економік, які є ключовими в рамках національної безпеки країни, знаходяться в управлінні Наглядових рад, дві третини яких складається з іноземців. Я поважаю іноземний досвід, нехай працюють консультантами, але бути вирішальною ланкою в наших державних монополіях – неприпустимо. Якраз 2020 рік став дуже негативним щодо того, що всі наші державні компанії закінчили рік з величезними збитками. Там дійсно потрібно наводити порядок. А для цього потрібна політична воля і розум», – вказав експерт.

Нагадаємо, що в Україні в понеділок, 23 серпня, стартував наймасштабніший за роки незалежності саміт – «Кримська платформа». Про це повідомляють українські ЗМІ.

В урочистому заході візьмуть участь президент України Володимир Зеленський, глава Міністерства закордонних справ України, спікер ВР, члени іноземних делегацій з 45 країн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу