Згідно зі звітом ФАО — продовольчої та сільськогосподарської організації ООН — у серпні зростання цін на продукти харчування продовжилося, підтримавши тим самим тенденції, що склалися в червні та липні поточного року. Основні причини дві: зміцнення попиту та зниження курсу долара.
Також у звіті сказано, що індекс цін, який виставляється на основні продукти харчування, в серпні поточного року склав 96,1 пункту, і це на 2% вище, ніж в червні, а також вважається рекордним рівнем, починаючи з лютого поточного року (старт пандемії коронавірусу).
Найбільше зросли індекси на зернові — фуражне зерно, а також кукурудзу. Тут зіграли свої ролі й кліматичні зміни, які потягли за собою неврожай, і підвищений попит африканських країн на зерно у 2020 році.
Також експерти відзначили зростання цін на рослинні олії, що пов’язано з підвищенням цін на рапсову, пальмову і соняшникову олію в країнах, які є їх традиційними постачальниками. З молочних продуктів подорожчало вершкове масло. Тут експерти відзначають погодні умови — літня спека посприяла зниженню виробництва молока.
Довідка: індекс продовольчих цін ФАО вважається середньозваженими показником, який дозволяє робити моніторинг динаміки цін на п’ять основних товарних груп продуктів харчування.
Раніше повідомлялося про прогнози на підвищення цін в Україні. Восени підвищення вартості торкнеться всіх основних груп продуктів, включаючи й сезонні фрукти та овочі.
Також ми писали про те, що в Нацбанку взялися прорахувати вплив клімату на українську економіку.