У світі дорожчає продовольство

Поділитися:

Згідно зі звітом ФАО — продовольчої та сільськогосподарської організації ООН — у серпні зростання цін на продукти харчування продовжилося, підтримавши тим самим тенденції, що склалися в червні та липні поточного року. Основні причини дві: зміцнення попиту та зниження курсу долара.

Також у звіті сказано, що індекс цін, який виставляється на основні продукти харчування, в серпні поточного року склав 96,1 пункту, і це на 2% вище, ніж в червні, а також вважається рекордним рівнем, починаючи з лютого поточного року (старт пандемії коронавірусу).

Найбільше зросли індекси на зернові — фуражне зерно, а також кукурудзу. Тут зіграли свої ролі й кліматичні зміни, які потягли за собою неврожай, і підвищений попит африканських країн на зерно у 2020 році.

Також експерти відзначили зростання цін на рослинні олії, що пов’язано з підвищенням цін на рапсову, пальмову і соняшникову олію в країнах, які є їх традиційними постачальниками. З молочних продуктів подорожчало вершкове масло. Тут експерти відзначають погодні умови — літня спека посприяла зниженню виробництва молока.

Довідка: індекс продовольчих цін ФАО вважається середньозваженими показником, який дозволяє робити моніторинг динаміки цін на п’ять основних товарних груп продуктів харчування.

Раніше повідомлялося про прогнози на підвищення цін в Україні. Восени підвищення вартості торкнеться всіх основних груп продуктів, включаючи й сезонні фрукти та овочі.

Також ми писали про те, що в Нацбанку взялися прорахувати вплив клімату на українську економіку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу