У НАЗК розкритикували плани уряду щодо підвищення податків

Поділитися:

Урядовий план підвищення податків – розкритикували. Документ ухвалено з порушенням процедури, до того ж він місить корупційні ризики. Такого висновку дійшли у Нацагентстві з питань запобігання корупції. Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Зокрема, урядовці запропонували розширити дискреційні повноваження контролюючих органів. А це дає можливість вирішувати питання у ручному режимі. І це при тому, що процедура встановлення податків на місцевому рівні – не прозора.

Є зауваження і до порядку проведення громадського обговорення. Також документ не був оприлюднений на офіційному вебсайті розробника, а це суперечить загальним принципам відкритості та прозорості. Тому проект потребує суттєвого доопрацювання, зазначають у НАЗК.

Нагадаємо, 12 травня Кабмін затвердив законопроект, яким пропонує підвищити податки для низки галузей. Урядовці ініціюють підвищення податку на додану вартість з нинішніх 20% до 22-24%. У експертних колах пропозиції Кабміну одразу після затвердження – розкритикували.

Головний аргумент – це потягне за собою підвищення цін на товари, тоді як в Україні й так нині спостерігається сплеск інфляції. Та водночас, як свідчить світова статистика, «український» ПДВ – один з найнижчих за європейськими мірками. Найвищі ставки ПДВ – в Угорщині (27%), Швеції, Хорватії та Данії – по 25%.

Раніше податківцям не вдалося стягнути штраф з Миронівського заводу Юрія Косюка. Йдеться про 200 млн гривень.

Шостий апеляційний суд не підтримав претензії фіскальної служби за порушення під час слідства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу