Польща допоможе Україні відмовитися від російського газу

Поділитися:

Україна і Східна Європа повинні відмовитися від російського газу повністю, як це зробила Польща, щоб позбавити Москву приводів для тиску на газовому ринку.

За словами експерта центру “Інституту свободи” Марека Будзіша, Кремль вже давно використовує важелі тиску на газовому ринку, і Польща давно вже хотіла відмовитися від російського газу. Саме тому, влада країни почала будувати газовий термінал в Свіноуйсьце, і домоглася того, що в ЄС погодили умови постачань газу з Росії до Євросоюзу.

Аналітик додав, що Польща повністю підтримує Україну, не підтримує тиск на неї з боку держави-агресора, і категорично проти “Північного потоку-2”.

“Польща побудує свій газопровід з Норвегії. Ми закликаємо Україну й інші країни піти тим самим шляхом, ми допоможемо”, – зазначив він, додавши, що українська держава вже зробило крок в цьому напрямку, підписавши меморандум про створення подальших зв’язків між газовими системами України і Польщі.

Нагадаємо, що Росія і Польща підписали угоду про постачання газу в 1996 році. Термін контракту закінчується у 2022 році, і польська сторона не має наміру пролонгувати його.

Як зазначив глава польської компанії PGNiG Петро Вожняк, щорічно, країна втрачає 250 мільйонів доларів через відмову «Газпрому» знижувати ціни до ринкових значень.

Як повідомлялося раніше, Угода про транзит газу між Росією і Польщею, яке закінчується в кінці травня поточного року, не буде продовжено.

Влада Польщі зі свого боку призводять діючі в енергетичному секторі норми відповідно до правил Європейського Союзу і намагається послабити давню залежність від поставок російського газу.

Раніше представники влади неодноразово заявляла, що не купуватиме російський газ після 2022 року, коли закінчиться термін дії ще одного довгострокового контракту на поставку природного сировини. Замість цього у польської держави в планах переключитися на трубопровідні поставки з Норвегії та морські поставки скрапленого газу (СПГ), в тому числі з Сполучених Штатів Америки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу