Пасічники зазнають збитків

Поділитися:

Сезон 2020 роки для українських пасічників вже є збитковим – майже нічого не дали ні сади, ні акація, ні рапс. А все через спеку і рясні дощі, розповів пасічник з Переяславщини, засновник інтернет-спільноти для бджолярів “# ПАСІКА” Володимир Марченко.

“Все почалося ще з минулої осені – не було дощів, зима теж без снігу, відповідно мало вологи. Всім рослинам потрібна волога, медоноси не виняток. Коли заливали дощі, бджола не працювала, не носила нектар, пилок. Розвиток сімей сповільнилося, в деяких припинилося.

Бджолиний королева (матка) здійснює інтенсивну яйцекладку при надходженні нектару і пилку в сім’ю, відповідно збільшується кількість розплоду, бджіл, сім’я росте, набирає силу “, – розповів Володимир Марченко.

Засновник інтернет-спільноти для бджолярів сподівається і не втрачає оптимізму, але сукупність фактів свідчить про те, що і з липи меду в цьому році теж на жаль не буде.

Пасіка Володимира кочове – на одному місці не стоїть. Однак за словами бджоляра, це не додає більше меду, в цьому році від кочування одні тільки клопіт.

Хоча меду з липи та акації українські бджолярі цього року не доберуть, ще повинен цвісти соняшник та інші медоноси. А це дозволяє сподіватися: українці будуть в цьому році з українським медом.

Нагадаємо, що з початку 2020 року Україна експортувала 28,451 тис. тонн меду. При цьому тільки в травні було відправлено за кордон 5,898 тис. тонн. Порівнюючи виручку за той же період минулого року, в 2020 за експорт меду отримали 46 млн доларів, що на 12,7% більше. Про це повідомила прес-служба Державної митниці.

Раніше повідомлялося, що українське бджільництво під загрозою, комахи гинуть від хімікатів, якими аграрії обробляють поля. Перший мед пасічники вже почали збирати. Як зміниться його вартість, чи збереже Україна лідерські позиції на ринку експорту меду, і яка роль держави в підтримці бджільництва? Про це всім говоримо з гостями ефіру.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу