Обленерго переводять на RAB-тарифи

Поділитися:

Введення RAB-тарифів стане актуально для всіх операторів систем розподілу електроенергії.

Як заявив глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Валерій Тарасюк, державних ОСР необхідно ввести в систему регулювання. Це підвищить з ціну перед приватизацією.

У тарифі залишаться операційні витрати. Однак замість доходу оператори отримають норму прибутковості на стару і нову базу. Стара база – це ціна на активи, яка розрахована на основі методології Фонду державного майна.

Тарасюк уточнив, що головною метою RAB-тарифів є забезпечення інвестицій в мережі. Тоді власники будуть зацікавлені в вкладеннях.

“Практика показує, що досить складно змусити компанії вкладати кошти в мережі. Стимулюючі тарифи повинні зробити ці інвестиції в мережі привабливими для власників”, – зазначив він, додавши, що норма прибутковості на нову базу буде визначатися в розмірі середньозваженої вартості капіталу – WACC.

Як повідомлялося раніше, в кінці квітня без попереднього обговорення з громадськістю та після кількох перенесень в рішеннях Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, досить таки несподівано для країни затвердила перехід RAB-тарифоутворення на електроенергію.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу