Нацбанк провів аферу національного масштабу – економіст Новак

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд вважає ефективною політику поточного керівництва Національного банку і вважає, що наступнику Якова Смолія на посаді голови центробанку важливо продовжувати її.
Про це заявив офіційний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Економіст Андрій Новак пояснює, що Нацбанк погано справлявся зі своїми функціями.

«Зараз багато справедливої критики на адресу Валерії Гонтарєвою. Згоден. Але чомусь всі кажуть про успіхи Смолія. Давайте не будемо забувати, що він був її заступником, потім першим заступником», – стверджує Новак.

Натомість єкс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва висловила свою думку, що найкращою кандидатурою була б Катерина Рожкова. Адже після звільнення Гонтарєвої Рожкова навіть була виконуючою обов’язки насправді, а не на папері.

«Це все одна команда, яка очолила НБУ у 2014-му році. Давайте зробимо оцінку, як працював Національний банк України від 2014 року по сьогодні. Оцінювати треба не персоналії, не прізвища, не стать, а те, за що відповідає НБУ, як Центробанк, і що він мав би робити. По-перше, ми маємо девальвацію гривні у більш, як 3 рази. По-друге отримали банкопад – бо понад 100 банків були ліквідовані. При цьому, перед ліквідацією кожного з цих понад 100 банків, їхні власники і співвласники абсолютно безперешкодно вивели з своїх банків капітали, спустошивши самі банки і довівши до необхідності ліквідації. Без відома керівництва НБУ це було б не можливо. І не тільки без відома, а я без прямої участі керівництва Нацбанку у цих процесах», – пояснює Новак.

Економіста обурює той факт, що в банках перевіряють надходження готівки, більше 5 тисяч гривень звичайним громадянам. Проте не слідкували за виведенням з цих самих банків мільярдів.

«Я думаю, що тут варто говорити не тільки про керівництво НБУ, а й про керівництво держави – усі були в курсі. Це все була спільна змова – спустошити всі банки, які погодилися на аферу національного масштабу. Провернуло таку аферу – керівництво НБУ, і в тому числі діючий голова Нацбанку, його заступники. Тобто Смолій співучасник цієї величезної афери, наслідком якої є втрати багатьох сотень мільярдів гривень вкладників, громадян, бізнесменів. Все це було вкрадено і виведено за кордон», – зауважив Новак.

Нагадаємо, що планується встановити нові правила від Національного банку України: відмова в обслуговуванні і блокування рахунків. Кабмін обіцяє патрулі і величезні штрафи.

Раніше повідомлялося, що високу оцінку роботі Національного банку дали представники МВФ. Так, офіційний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що Нацбанк відмінно робить свою справу і ефективно виконує свої завдання, як визначено в Конституції і законі про НБУ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу