Нацбанк дав невтішний прогноз для української економіки на два роки

Поділитися:

Національний банк переглянув прогноз падіння реального ВВП в 2020 році, обумовленого коронакрізісом, з 5% до 6%.

«Глибоке падіння залишилося позаду – воно було в другому кварталі», – повідомив глава НБУ.

Він вважає, що вже в другому півріччі 2020 року, економіка почала відновлення.

«Пом’якшення карантину сприяє пожвавленню ділової активності. До повноцінної роботи вже повернулися більшість підприємств найбільш постраждалого під час коронакрізіса сектора послуг. Ситуація на ринку праці хоча і залишається гірше докризової, втім демонструє ознаки стабілізації. Стимулюючі заходи Національного банку, кредитні канікули, податкові пільги і розширення бюджетної допомоги по безробіттю додатково підтримали бізнес-активність і приватне споживання “, – заявив глава Нацбанку.

Втім, темпи відновлення економіки будуть стримуватися все ще пригніченим споживчим та інвестиційним попитом, підкреслюють в НБУ.

«Під час кризи громадяни суттєво знизили витрати на товари не першої необхідності, а бізнес припинив втілення планів розвитку, переглянув штатні розписи і зарплати фонди. З огляду на високий рівень невизначеності щодо поширення коронавируса громадяни і підприємства, ймовірно, і в подальшому будуть досить стриманими в своїх споживчих і інвестиційних рішеннях. Повільний вихід з кризи інших країн, включаючи наших торгових партнерів, також обмежує можливості прискорення відновлення економіки », – вважає чиновник.

«У наступні роки Україна повернеться до зростання на рівні близько 4%. У 2021-2022 роках українська економіка буде рости завдяки монетарним і фіскальним стимулам і посилення зовнішнього попиту. Головним драйвером економічного зростання буде приватне споживання “, – заявив Глава регулятора.

Раніше ми писали, що за період січня-травня місяця в Україні рівень ВВП зменшився на 5,9%.

Також ми писали, що в травні падіння валового внутрішнього продукту склало 10,3 відсотка, в порівнянні, з травнем 2019 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу