На кордоні України та Польщі почала працювати точка подачі газу

Поділитися:

Віртуальна точка передачі газу почала працювати на кордоні України з Польщею – вона об’єднала дві фізичні точки: Дроздовичі і Германович. Перші 5,4 млн кубометрів газу будуть поставлені через неї 1 липня в Україні.

З запуском цієї точки пройдена ще одна віха в інтеграції України в загальноєвропейський ринок газу, повідомив керівник “Оператора газотранспортної системи України” (ОГТСУ).

Він підкреслив, що створення віртуальної точки – це вимога європейських газових кодексів. Її суть полягає в тому, що якщо є зустрічні потоки газу, то їх можна зарахувати, реально пропустивши через кордон тільки різницю між обсягами.

В результаті спрощується робота трейдерів, створюється додаткова гнучкість і збільшується пропускна здатність системи, оператори можуть економити паливний газ (за рахунок його спалювання здійснюється транспортування газу по трубі).

Запуск віртуальної точки також дозволяє ОГТСУ почати заміну 15 км трубопроводу на одній з ділянок без обмеження обсягів транспортування газу між Україною і Польщею.

«Повна інтеграція України в європейський газовий ринок і наявність альтернативних джерел / маршрутів поставок газу гарантує українським споживачам не тільки енергетичну безпеку, але і справедливі ринкові ціни на газ», – додав чиновник.

На початку року Україна виконала норму Третього енергопакету ЄС – провела анбандлінг НАК «Нафтогаз» – з його структури був виведений «Оператор газотранспортної системи України».

Раніше ми писали, що ОГТСУ отримав 25 мільярдів гривень за транзит газу, а запаси газу в підземних сховищах збільшилися до рекордних 19 мільярдів кубометрів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу