«Мінфін запускає пілотний проект по оцінці чесності митників» – міністр фінансів

Поділитися:

Михайло Саакашвілі, народні депутати та експерти критикують міністра фінансів Сергій Марченко за приховування контрабанди та “скруток” ПДВ.

Депутати запевняють, що до міністра накопичилося багато питань як з боку представників влади, так і з боку експертів. Зокрема, йому закидають причетність до сумнівних кадрових призначень на митниці й в податкових органах, можлива підтримка схем по “скруткам” податку на додану вартість, відсутність ефективної боротьби з контрабандою та тіньовими потоками на митниці.

У ЗМІ нагадали, що Марченко і раніше був помічений в сумнівних схемах. Зокрема, йому приписували причетність до розробки спеціальних умов для роботи “Української національної лотереї”, до якої був причетний екснародний депутат Олександр Третьяков.

Однак найбільш серйозні претензії до міністра стосуються його кадрових призначень і діяльності в податкових і митних органах. Зокрема, експерти видання стверджують, що Марченко пролобіював (незважаючи на формальний конкурс) призначення на посаду голови ДПС чиновника часів Януковича Олексія Любченка, який ніяк не сприяв зниженню обсягів “скруток” ПДВ, будучи в статусі в.о.

Ситуацію прокоментував сам міністр фінансів України Сергій Марченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Спочатку чиновник сказав про чутки щодо своєї відставки, які наразі турбують українське суспільство.

«Я готовий до всього, що відбувається в нашому політикумі та у владі. Моє особисте ставлення до цих процесів полягає в тому, що я все одно продовжую робити свою роботу, і в цілому, оцінку мені можуть поставити лише ті, хто мене призначав – це парламент, безпосередньо президент і прем’єр-міністр України. Зараз до мене є довіра, і я працюю. Як тільки довіра буде втрачена, мене усунуть. Зрозуміло, що політичний процес – це багато в чому важко і можуть відбуватися різні дискусії. Але за результати конкретно моєї роботи мені є, що сказати. Тому я спокійно працюю далі», – прокоментував чутки про свою можливу відставку міністр.

Чиновник заявив, що нині українська влада в цілому підтримує всі ініціативи Мінфіну.

“Все в наших руках. Немає такого, щоб хтось заважав. Заважають всі тоді, коли сам ти нічого не робиш і перекладаєш відповідальність на зовнішні чинники. Те, що ми запланували, вже зараз реалізовуємо. Тому з цим немає проблем», – запевнив Сергій Марченко.

Також глава Мінфіну прокоментував скандальну справу про звільнення ряду митників і відповідні рішення з приводу Державної митної служби України з боку РНБО.

«Я нагадаю про те, що ми реформуємо Митну службу за планом, який був офіційно прийнятий ще рік тому. Зараз ми вже створили єдину юридичну особу на митниці й внесли багато змін з точки зору нормативно-правової бази. Всі ці процеси досить чіткі й ритмічні, у нас все йде в плановому режимі. Єдине питання полягає в тому, що звичайно очікування з боку українського суспільства наразі дійсно високі. І звичайно ж до Державної митної служби у мене, як у міністра фінансів України, є багато питань. Ті кадрові зміни на митниці, які нещодавно відбулися, є знаком того, що це відомство потребує кадрових змін. Над ними ми зараз і працюємо. Рішення з боку РНБО лише підтверджує важливість цього питання для нашої держави. Наразі митниця – це фокус номер один зі сторони держави щодо змін і проведення потрібних реформ», – заявив Марченко.

Також міністр прокоментував питання про переатестацію митних працівників, яке раніше вже порушувалося восени. Однак тоді процес так і не відбувся.

«Наразі ми запускаємо пілотний проект разом з нашими партнерами й посольством США. У своїй основі проект створений для перевірки та оцінки доброчесності митників, а також для їх переатестації. Митники, які зможуть пройти цю переатестацію, перейдуть в нову структуру й отримають відповідні посади. Цей процес запускається вже буквально з наступного тижня. Я думаю, що за підсумком, всі ми зможемо оцінити його результативність», – анонсував глава Мінфіну.

Раніше в Міністерстві фінансів України розповіли, скільки відомство змогло залучити коштів за рахунок проведення останнього аукціону з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Так, вищезгаданий аукціон відбувся у вівторок, 13 квітня. Завдяки вдалому продажу ОВДП міністерство залучило в український бюджет 1,59 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу