Мінфін пропонує зміни до Податкового кодексу

Поділитися:

Проект змін до Податкового кодексу був затверджений днями Кабінетом міністрів України. Відомо, що прийняття даного законопроекту збільшить щорічні надходження до держбюджету на 60 млрд грн. При цьому зміни не торкнуться ФОП, малого і середнього бізнесу, а тільки великих підприємців.

Таким чином, Мінфін пропонує ввести ряд нових реформ. Одна з них – привести абсолютні значення розмірів ставок податків у відповідність з фактичним рівнем макропоказників. Акцизний податок на алкогольні напої, ставки екологічного податку та рентну плату за користування радіочастотним ресурсом проіндексують з урахуванням зростання споживчих цін (105% в 2020 році).

Крім того, в Мінфіні хочуть підвищити ефективність справляння рентних платежів за видобуток корисних копалин і акцизного податку. Від цього уряд сподівається отримати ще 1,5 млрд грн на рік.

Також, хочуть припинити ухилення від сплати ренти за видобуток корисних копалин шляхом запобігання заниження платником вартості таких копалин. В результаті до бюджету може надходити ще 3 млрд грн щорічно. Ще 1,9 млрд грн сподіваються залучити в бюджет після перенесення на виробників та імпортерів сплати 5% акцизного податку з максимальної роздрібної ціни тютюнових виробів.

Слід зазначити, що новим пунктом реформ стане протидія «скрутки» і неповернення валютної виручки. Щоб усунути ці проблеми в законопроекті пропонується обмежити бюджетне відшкодування ПДВ для посередників з продажу споживчих товарів і відшкодовувати ПДВ при експорті товарів тільки після надходження валютної виручки (це може дати бюджету 3 млрд грн щорічно).

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України в рамках останнього аукціону з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету не менше 5,96 млрд гривень коштів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів повідомляє, що за квітень рівень сукупного державного і гарантованого державою боргу України збільшився до 2 534,28 мільярда гривень, і до 91,33 мільярда доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу