«Комісія з безготівкових розрахунків ще далека від європейського рівня» – експерт

Поділитися:

Національний банк України вступає категорично проти введення державного регулювання розміру комісій за екваірінг і інтерчейндж. У разі прийняття даного законопроекту Нацбанк прогнозує припинення розвитку і, навіть, згортання мережі pos-терміналів, збільшення вартості обслуговування банківських рахунків і карт для населення і згортання програм лояльності.

Покриття мережі pos-терміналів в Україні майже у два рази нижче, ніж в Європі: всього близько 8 pos-терміналів на 1000 наявного населення. За умови різкого, неринкового зниження міжбанківських комісій, розвиток платіжної інфраструктури може зупинитися. Адже покупка та обслуговування терміналом в Україні відбувається за рахунок інтерчейндж.

Різке зниження комісії також негативно відіб’ється на кінцевих споживачах послуг: зникнуть безкоштовні платіжні картки, собівартість створення яких банки компенсують за рахунок міжбанківської комісії.

Подробиці теми розповіла Наталя Петровська, представник Асоціації рітейлерів України в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Звичайно ставка у 2% занадто висока тому що, по-перше, є європейський досвід, який свідчить про це, а по-друге, це питання вже неодноразово намагалася підняти наша влада. Наприклад, в березні це питання обговорювалося з Національним банком України, який говорив про те, що ставка еквайрингу повинна бути нижчою, в тому числі й за допомогою залучення ряду адміністративних методів», – сказала експерт.

За її словами, в травні це питання також розглядалося з боку Кабінету міністрів України.

«Тоді була прийнята відповідна державна програма в якій було включено зниження ставки по комісії еквайрингу. Відповідним органом головним з розгляду цього питання було визначено Національний банк України», – заявила Петровська.

Також експерт роз’яснила питання з приводу того, закладається цей процес в початкову вартість товарів.

«Це в першу чергу ті гроші, які бізнес закладає на свої розтрати. Тим більше – це європейська практика, коли даний відсоток перекладається, в тому числі й на споживача. При цьому раніше з боку влади звучали зауваження не з приводу самого зниження відсоткової ставки еквайрингу, а з приводу текстів законопроектів. А це два абсолютно різних питання. З приводу текстів, ми можемо це обговорити та знайти якусь золоту середину для українського бізнесу, проте саме питання щодо зниження ставки еквайрингу в принципі одностороннє, оскільки її зависокий рівень й так всім зрозумілий», – уточнила фахівець.

За її словами, відповідна державна програма була в першу чергу розроблена для підтримки бізнесу під час кризи пандемії коронавірусу.

«Ми наразі говоримо про те, що прибуток банків можливо буде знижений, але тут також потрібно обговорювати ті збитки, які вже нині отримав український бізнес. За 2020 рік ми спостерігаємо велике збільшення безготівкових платежів і збільшення суб’єктів господарювання, які використовують pos-термінали та забезпечують нашим споживачам можливість здійснення таких платежів. Тобто ми можемо говорити про зростання самої кількості таких pos-терміналів. За перший і третій квартал 2020 року їхня кількість зросла на 31,7% – це майже що третина. А це своєю чергою говорить про те, що прибуток з боку банків зростає. Також сама статистика НБУ нам говорить про те, що кількість операцій зі зняття готівкових коштів з банківських карт знизилося на 11%. Це вже свідчать про те, що українські громадяни готові повністю перейти на безготівкові платежі. Більш того, українські підприємці наразі готові розширити свої бази та можливості для розрахунку саме безготівковим методом», – поділилася експерт.

Однак на цей час в цьому контексті не йдеться про малий українському бізнесі. Адже для нього такі розтрати – все ще нереальне фінансове навантаження. Тому тут держава повинна допомогти та надати всьому українському бізнесу таку можливість.

Нагадаємо, що в першій половині 2021 року Антимонопольний комітет (АМКУ) планує завершити розслідування щодо порушень законодавства про захист економічної конкуренції у сфері еквайрингових послуг.

Відомо, що фахівці комітету будуть досліджувати не сам розмір тарифу, а прозорість методики його розрахунку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу