Імпорт свинини в Україну виріс в три рази

Поділитися:

За рік Україна збільшила імпорт свинини. Лише за один місяць було імпортовано стільки, скільки за січень-травень 2020 року.

В Асоціації “Свинарі України” пояснили, що збільшення закупівель пов’язане зі зниженням вартості продукції в забійній базі Євросоюзу – 1,6 євро за кілограм.

У свою чергу виконавчий директор Асоціації “м’ясної галузі” Микола Бабенко зазначив, що в той час, як в Євросоюзі вартість свинини 1,6 євро за кілограм, собівартість імпортованої свинини в Україні – 58 гривень за кілограм. В Україні ж ціна на м’ясо вище імпортованої на 10 гривень за кілограм.

У зв’язку з цим фахівець закликає виробників звернути увагу на перевитрати в 8 мільярдів гривень, які і пояснюють неконкурентну собівартість в 40 гривень за кілограм і високу роздрібну ціну, завдяки чому, для українців свинина стала делікатесом.

Відзначимо, що середнє споживання свинини одну людину знизилося на 15 кілограм на рік за 6 років. При цьому в Польщі цей показник становить 41 кілограм, в Білорусі – 38 кілограм.

Нагадаємо, що ще в минулому році в Україні спостерігалося стрімке зростання цін на свинину.

При цьому уточнимо, що в Україні спостерігається масова стагнація частини сільськогосподарської діяльності: за шість минулих років в країні закрилося більше двох тисяч так званих свинокомплексів, які прямо впливають на стабільність і розвиток галузі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу