Фонд гарантування вкладів винен державі 113 млрд. гривень

Поділитися:

У Національному банку України заявили про те, що відомство разом з Міністерством фінансів та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб вирішуватимуть питання із заборгованістю Фону перед Мінфіном. Відомо, що на сьогоднішній день борг становить 45 млрд гривень.

“Наше завдання – до кінця липня всім разом (першу скрипку, звичайно, тут грає Мінфін, тому що це борг перед ним) прийняти якусь одну з опцій. Тобто погодитися на варіант: зробити ці зобов’язання умовними, заморозити або докапіталізувати Фонд гарантування “, – сказано в повідомленні.

Так, спочатку передбачалося, що Фонд гарантування погасить борг за рахунок реалізації майна банків-банкрутів, але, судячи з ціни активів, цих грошей не вистачить.

“Тому є пропозиція зробити ці зобов’язання умовними, очистити Фонд. Далі до нього приєднається” Ощадбанк “, почне платити, і Фонд почне накопичувати необхідну грошову масу для того, щоб ми могли говорити про підвищення гарантованої суми”, – заявляють експерти.

Відзначається, що потрібен законний і прозорий механізм врегулювання з екс-власниками банків, щоб повернути якусь частину грошей в казну і закрити існуючі умовні зобов’язання.

“Фонд гарантування має негативний капітал, а ми хочемо підвищити планку відшкодування за вкладами – хочемо зробити вище нинішніх 200 тис. Грн. Потім у нас на порядку денному питання включення до Фонду кредитних спілок, компаній страхування життя”, – резюмують економісти.

Раніше повідомлялося, що фонд гарантування вкладів останнім часом продає банківські активи і банківські кредити цілими пулами – при чому, з величезним дисконтом, який досягає 90 – 98%. У самому Фонді запевняють, що все роблять прозоро і законно.

Нагадаємо, що в ФГВФО заявили, що протягом поточного тижня заплановано продаж активів ліквідованих банків на загальну суму 1 480,25 млн гривень.

З цієї суми виставлені права вимоги за кредитами на 1 302,75 млн гривень, і нерухоме майно, земельні ділянки та інші основні засоби банків на суму 177,5 млн гривень.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу