«Енергосистема України з 2014 року зазнала великих втрат через окуповані території» – експерт

Поділитися:

Українські енергопостачальники 8 листопада мають намір імпортувати з Білорусі майже в 27 разів більше електроенергії, ніж на день раніше. Про це випливає із даних, опублікованих у неділю на сайті Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E).

Постачання пройдуть за рівним графіком – без перерв, збільшення або зменшення потужності – з 00:00 до 23:00 понеділка, 8 листопада.

Заявка зроблена на 400 МВт, на день раніше вона склала 15 МВт.

Наприкінці жовтня оператор АЕС України компанія «Енергоатом» викупила 885 із 900 МВт потужності міждержавних ЛЕП для імпорту електроенергії з Білорусі у листопаді. Ще 15 МВт придбала компанія Електро Ком’юніті.

Комерційне постачання електроенергії з Білорусі відновилося з 6 листопада. Окрім того, у компанії «Енергоатом» заявляли, що розглядають Білорусь як резервний постачальник електроенергії для покриття дефіциту потужності у разі позаштатних ситуацій в енергосистемі.

Білорусь 2 листопада надала Україні близько 3500 МВт аварійної допомоги через дефіцит потужності в українській енергосистемі.

Подробиці теми розповів доктор економічних наук Іван Ус в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Щороку питання енергетики у нас стає своєрідною «проблемною точкою» через те, що енергетична система України у 2014 році отримала очевидні збитки через окупацію та втрату частини наших територій. Тому, як країна, ми нині не отримуємо вугілля в тій кількості, в якій отримували до війни з Росією. Проте, якщо ми подивимося на енергетичний баланс країни протягом усього цього періоду, ми зрозуміємо одну цікаву річ. Саме те, що Україна не є споживачем електроенергії, країна фактично є нетто-експортером. Тобто ми більше продаємо електроенергії, ніж купуємо. І основна торгівля як щодо експорту, так і щодо імпорту електроенергії відбувається на нашому західному напрямку – ми торгуємо зі Словаччиною та Угорщиною», — сказав експерт.

При цьому фахівець уточнив, що реально Україна давно могла б вирішити всі свої проблеми на ринку електроенергії з урахуванням того, що щорічно країна більше продає електроенергії, ніж купує. Однак у такій нестабільній ситуації зацікавлені деякі особи, які спеціально створюють певні маніпуляції на ринку.

«Станом на початок року на момент травня місяця ми мали заборгованість з електроенергії з Білоруссю та Російською Федерацією. Спочатку ми мали повернути борг до жовтня цього року, потім термін продовжили вже до листопада. Враховуючи той факт, що країна у нас все ж таки більше продає, а не купує, всі поточні проблеми – більше схожі на ігри певних суб’єктів», — уточнив він.

Нагадаємо, що в Україні зупинено роботу понад половини енергоблоків на теплових електростанціях.

Через нестачу електроенергії в країні можуть розпочатися віялові відключення, зокрема в лікарнях.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу