«Держава не ставить перед собою завдання знищити скрутки щодо ПДВ» – економіст

Поділитися:

Олексій Плотніков, заслужений економіст України та колишній міністр фінансів Ігор Уманський заявив про те, що сьогодні тривають махінації у податковій, фіскальній системі та на митниці, про які він говорив навесні цього року. Уманський також додав, що бюджет продовжує втрачати 4,5 – 5 млрд грн щомісяця тільки на схеми “скруток” ПДВ.

“Навесні, коли я розповів про махінації у фіскальній системі, податкової, митниці, приблизно на 10 млрд грн щомісяця, була надія, що за ці пів року цей кейс вдасться вирішити. І забезпечити приблизно 120 млрд грн додаткового посилення дохідної частини бюджету“, – заявив Уманський.

Він зазначив, що завдяки цьому можна було б створити можливості для фінансування точок зростання бюджету, або зменшити дефіцит держбюджету.

Змушений констатувати, на жаль, що ті пів року, що я для себе відводив, скінчилися, кейс провалився.” Скрут “як був, так і відновився в повному обсязі – від 4,5 млрд грн до 5 млрд щомісяця за цією схемою бюджет втрачає”, – додав ексміністр.

За словами Уманського, сьогодні крім “скручування” в податковій відновилася практика штучного стримування відшкодування ПДВ. Також за даними колишнього міністра, є ознаки вимагання від експортерів винагороди за проведення відшкодування. Крім того, майже 50% підакцизної групи працює в тіні.

Детальніше на цей рахунок також висловився економічний експерт Ілля Несходовський в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

За словами Олексія Плотнікова, аналогічний досвід «подібних помилок» спостерігається і на полях інших держав.

«Це не тільки український досвід. Що стосується алгоритмів втручання в програмне забезпечення, коли незаконні дії сприймалися, як законні – дуже цікаво хто стоїть за цим насправді. Зараз ніхто ніяких конкретних імен не називає. Невідомо хто здійснював втручання і під чиїм кришуванням це відбувалося. Зараз можна точно сказати про те, що немає ніяких імен на цей рахунок, немає кримінальних проваджень. Адже наразі мова навіть не про ухилення від кримінальної відповідальності, а просто про кіберзлочинність, за яку покладається абсолютно конкретна кримінальна стаття», – заявив фахівець.

На цей час система моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріїв оцінки ступеня ризиків працює просто як податковий комбайн. А саме, фіксує всіх, у кого рівень продажів товару відрізняється від придбаного. Є інформація про те, що при зупинених 3008 тисячах накладних на 4 мільярди 600 мільйонів гривень майже 40% з них може розблокувати Державна податкова служба при відповідних поясненнях. А ті накладні, які неможливо розблокувати дуже часто потім оскаржуються в українських судах.

Іншими словами, на цей час в Україні існують такі схеми, які дозволяють обійти заборони та блокування з боку податкової.

Експерт також зазначив, що на цю мить в Україні дійсно існують схеми в цьому питанні.

«Незрозуміло про які пояснення йдеться, і чому такі аргументи вважаються на законодавчому рівні. На цю мить до цього є багато питань. Я прихильник того, щоб ця система була максимально автоматизована для того, щоб тут не грав роль людський фактор», висловив свою думку експерт.

На його думку, питання про те, коли в Україні нарешті викоріниться тіньовий сектор заробітку – досить риторичне.

«Коли у нас підприємці зможуть заробляти гроші чесно і по-білому, тоді ситуація і зможе змінитися. Факт в тому, що реально тіньова економіка існує практично у всіх державах світу, проте в Україні її рівень занадто завищений», – сказав експерт.

Нагадаємо, що нова система блокування ПДВ знищує малий бізнес.

Принаймні так стверджують бізнесмени після того, як 11 травня Кабмін змінив критерії до блокування накладних.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу