«Через пандемію світові центробанки почали друкувати гроші, що призвело до зростання цін» — експерт

Поділитися:

Світові ціни на продовольство зростають четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію, повідомляє ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН).

У листопаді індекс продовольчих цін становив 134,4 пункту, досягнувши найвищого рівня з червня 2011 року та на 1,2% перевищивши жовтневий показник. Значення цього індексу виявилося на 27,3% вище за показник листопада 2020 року, уточнюється в повідомленні. Індекс продовольчих цін ФАО — це середньозважений показник, який відстежує динаміку міжнародних цін п’яти основних продовольчих товарних груп.

Найбільше підвищення у листопаді продемонстрував індекс цін на молочну продукцію, який порівняно з жовтнем зріс на 3,4%. Світовий імпортний попит на вершкове масло та сухе молоко зберігався на високому рівні через прагнення покупців забезпечити спотове постачання в очікуванні зниження пропозиції на ринках.

Індекс цін на зернові у листопаді зріс до жовтня на 3,1%. У річному вираженні він збільшився на 23,2%.

Подробиці теми розповів економічний аналітик Любомир Шавалюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Є одна загальна причина, я працює вже більше ніж рік, зокрема, від початку пандемії, коли світові центробанки на боротьбу з коронакризою почали активно друкувати гроші. Власне зараз ці гроші продовжують друкувати, хоча є розмови про те, що ці програми кількісного пом’якшення почнуть помаленьку згортати. Однак, поки друкують гроші — доти вони виходять на фінансові ринки та товарні ринки, і роблять погоду в цінах на сировину. Тому та цифра по зростанню цін на сировинні товари неповна, оскільки по їжі виходить 50%, а сировинний індекс — 60% і більше», — заявив експерт.

За словами економічного аналітика Любомира Шавалюка, в Україні є два основні чинники, які впливають на зростання українських цін, зокрема, через які в нашій державі кардинально відрізняється ситуація.

«В Україні є два чинники, через які кардинально відрізняється ситуація. Отже, ті товари, які ми експортуємо у великих обсягах, відповідно, наша внутрішня ціна залежить від світових цін. Другий чинник — це продовольство, експорт якого або невеликий, або системно неналагоджений. Там якраз ситуація зворотня. Цього року були сприятливі погодні умови, і, відповідно, врожаї, по деяких позиціях врожаї були навіть рекордні. Так от ті товарні позиції, які ми масово не експортуємо — там, навпаки, на внутрішньому ринку був надлишок, і цей надлишок обвалив ціни», — пояснив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу