«Більшість української промисловості, яка використовує газ, опинилася на межі зупинки» — експерт

Поділитися:

Ціна на газ на світових ринках у вересні досягла свого максимуму. У серпні минулого року вона становила 2,5 грн, у вересні 2021 року вона досягла історичного піку та становила 35 грн за куб. м. Тобто зросла у 12 разів і постійно коливається в межах 27-32 грн.

Природний газ та електрика для населення не подорожчає через стримуючі політичні чинники. Газ для населення наразі коштує до 8 грн за куб. м, і ціна не змінюватиметься через вимоги держави до постачальників газу зафіксувати вартість газу для кінцевого споживача на рік. А ось виробництво та бізнес вже відчули на собі зміну ціни на світовому ринку. Це спричинить збільшення вартості всього продуктового кошика і зрештою ляже на плечі споживача.

Але тепер українські нафтогазові компанії мають причину для хвилювання. На тлі рекордно високих цін на газ для комерційних споживачів у Верховній Раді заговорили про тимчасові антикризові заходи — обмеження цін на газ для підприємств, як це було до 2015 року.

Подробиці теми розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Більша частина української промисловості, особливо та, в собівартості продукції якої є значна частина природного газу — вони стоять на межі зупинки, і я впевнений, що вони таку ціну не витримають. По-перше, постраждають наші експортно-орієнтовані підприємства, а це значить, що країна втратить валютно виручку. Ті підприємства, які орієнтовані на внутрішній ринок, теж не зможуть витримати даної ціни, оскільки споживач не зможе купувати продукцію, в якій ціна природного газу вартує до 40 тисяч гривень», — зазначив експерт.

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова, щоденно керівники підприємств звертаються до різноманітних промислових асоціацій із повідомленнями про припинення роботи.

«Це не просто загроза, це вже реальність. Кожного дня в різні промислові асоціації є десятки дзвінків. Керівник підприємств кажуть: «Ми зупиняємось ось-ось, бо наприкінці жовтня ми не зможемо витримати такі ціни, і вже з листопада будемо закриватися». Тому це реальність», — заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Нагадаємо, керівник НАК «Нафтогаз» України заявив, що промислові підприємства будуть використовувати імпортний газ, який закуплять у державній компанії.

Також зазначалось, що «Нафтогаз» планує відмовитися від імпорту газу через 5 років: країна сама зможе забезпечувати себе газом.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу