Банки не хочуть працювати з іпотекою

Поділитися:

Українські банки не поспішають включатися в роботу з іпотечними кредитами. Пояснюється це просто: забудовники працюють з непрозорими схемами фінансування, що не додає довіри. На думку очільника Нацбанку Кирила Шевченка, сьогодні важливо прагнути до детінізації цього ринку.

“Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що мешканці в кінцевому результаті не отримують своє житло. Схеми фінансування непрозорі”, — наголосив глава НБУ.

Також одна з важливих стримуючих причин — це мораторій на стягнення валютних кредитів. На даному етапі закон ветований президентом Зеленським і знаходиться на доопрацюванні у Верховній Раді.

Ще один момент, який вже навіть переріс у проблему — прописка неповнолітніх в кредитному житлі. Так роблять для того, щоб убезпечити себе від стягнення житла, до того ж схема ця досить стара. Однак, за словами Кирила Шевченка, Мін’юст відреагував на запит обмеженнями по цілому ряду інструкцій, так що тепер так зможуть «захиститися» тільки власники квартир, кредити на які були отримані до моменту внесення змін.

Ще раніше Катерина Рожкова, перший заступник глави НБУ, заявила, що 2020 рік має стати роком відновлення іпотечного кредитування в Україні. Також відомо, що Володимир Зеленський називав 10% річних по іпотечному кредитуванню цілком реальними цифрами, анонсувавши появу таких програм вже у вересні 2020 року.

Раніше повідомлялося про прагнення українського уряду повернути додому сотні українців, пообіцявши їм доступну іпотеку. Тим часом нинішні умови, на яких працює іпотечне кредитування в Україні, дуже далеко від доступних програм на Заході. Поки що умови отримання квартирних кредитів в нашій країні кабальні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу