Аукціони бурштинових ділянок не виведуть ринок з «тіні»

Поділитися:

В Україні від 17 липня стартують перші аукціони з продажу ділянок щодо видобутку бурштину. Однак в чесності проведення зазначеної процедури вітчизняні ЗМІ поки що не впевнені.

Для українців бурштинові аукціони обіцяють право брати безпосередню участь у видобутку напівдорогоцінного каміння при відповідному спеціальному дозволі з боку влади.

На поточний момент початкова ціна за один лот доходить до суми в 300 тисяч гривень. При цьому спочатку спеціальний дозвіл на видобуток каменю видається лише на перші п’ять років терміну, але з можливістю продовження права на видобуток бурштину.

При цьому ряд українських експертів відверто сумнівається, що такі дії допоможуть легалізувати поточний ринок чорного видобутку бурштину та вивести з тіні підпільний заробіток на ресурсах України.

Це дасть тільки право бути присутнім на тій території, щоб правоохоронні органи не зачіпали“, – йдеться в повідомленні експерта.

При цьому реальний контроль за тим, хто скільки каменю знайшов на своїй ділянці, буде здійснити важко.

Також виникають питання щодо чесності аукціонів і самих ділянок, так як інформації про останні в державній програмі “Прозорро” – дуже мало.

Дуже мало інформації щодо самої ділянки, немає такої геолокації, яка б точно давала уяву, який же обсяг і про що ми, власне, говоримо“, – вказується в повідомленні.

Нагадаємо, що зараз на аукціон виставлені відразу дві ділянки на яких можна вести легальну видобуток бурштину і платити податки в бюджет держави.

Відомо, що ділянки знаходяться в селах Олексіївка (Сарненський район). Обсяг ділянок сягає 10 гектарів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу