Так заявляє Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі. Вона заявляє, що в минулому році була посуха, через яку зібрали на 10 тонн картоплі з гектара менше в порівнянні з нормою. Домашні господарства вирощують вітчизняні сорти, в той час як промисловці віддають перевагу імпортним.
«За останні п’ять років виходили з придатності сховища загальною потужністю 300 тис. тонн. Сьогодні можемо зберігати 350 тисяч тонн при внутрішньому споживанні в 1.5 млн тонн. Справа в тому, що споруда одного професійного сховища на близько 10 тис. тонн коштує 100 млн. гривень.» — заявляє експерт.
Нагадаємо, що після старту пандемії коронавірусу, аграрії стурбовані кризою в сільському господарстві.
Тим часом, виробництво сільськогосподарської продукції в Україні з початку року скоротилося на 1,4%. За підсумками перших трьох місяців падіння було на рівні 1,8%.
Такі дані в середу, 20 травня, опублікувала Державна служба статистики. Так, за даними статистичного відомства, сільськогосподарські підприємства збільшили обсяги виробництва на 0,5%, господарства населення — зменшили на 3,6%.