Верховний суд зайнявся «Дельта-банком» і офшорами

Поділитися:

Верховний суд скасував анулювання договору між “Дельта банком” і кіпрським офшором “Kalouma Holdings Ltd”. Також суд призначив повторний розгляд позову Антикорупційного бюро.

Йдеться про провадження щодо можливої розтрати коштів рефінансування, наданих Національним банком “Дельта банку”. Слідство вважає, що розтрата відбувалася через подальшу передачу “Дельта банком” коштів як заставу австрійській фінустанові “Meinl Bank Aktiengesellschaft” за зобов’язаннями фірми “Silisten Trading Limited”, які потім списали й перерахували іншим фірмам та приватним особам.

Слідство встановило, що “Дельта банк” та кіпрська компанія “Kalouma Holdings Limited” уклали договір щодо відступлення права вимоги. Згідно з цим документом, банк передав право вимоги фірмі “Kalouma Holdings Limited” до Silisten Trading Limited”, за котру поручився грошима (95 млн дол.) банк в австрійській фінустанові “Meinl Bank Aktiengesellschaft”. Після чого “Kalouma Holdings Limited” втратило право вимоги до українського банку зазначеної суми за угодою щодо залучення грошей. Згодом з австрійського банківського рахунку “Дельта банку” було списано близько 87 млн дол. у зв’язку з невиконанням фірмою “Silisten Trading Ltd” своїх зобов’язань перед банком в Австрії. Тоді як “Дельта банк” одержав право вимоги від “Silisten Trading Limited” повернути зазначену суму, проте завдяки угоді про відступлення права вимоги – право перейшло до фірми “Kalouma Holdings Ltd”.

У НАБУ вважають, що договір йде врозріз з положеннями низки статей Цивільного кодексу, Господарського кодексу і пунктом 3.9 Нацбанківської Інструкції щодо порядку регулювання функціонування банків в Україні. Саме тому Бюро виступило з проханням визнати недійсним вищевказаний договір про відступлення між “Дельта банком” і “Kalouma Holdings Ltd”.

Раніше ми повідомляли, що держава продала заборгованість «Дельта Банку» фізособам зі знижкою у 95 відсотків.

Також ми писали, що засновник фірми «Кернел» Андрій Веревський відсудив активи “Дельта Банку” у 5 млрд грн у Фонду гарантування вкладів.

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...