Рада Європейського Союзу погодила початок переговорів про продовження “транспортного безвізу” з Україною

Рада Європейського Союзу погодила початок переговорів про продовження "транспортного безвізу" з Україною
Поділитися:

Міністерство інфраструктури України та Європейська комісія офіційно зможуть розпочати переговори щодо продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС – так званого “транспортного безвізу”. Відповідний мандат для переговорів затвердив Рада ЄС на засіданні 29 квітня, повідомила прес-служба Міністерства.

Європейська комісія пропонує продовжити “транспортний безвіз” щонайменше на 12 місяців з можливістю подальшого продовження на півроку. Це означає, що Україна зможе здійснювати бездозвільні двосторонні перевезення щонайменше до червня 2025 року включно.

“Важливо, щоб усі зміни до продовженої угоди були чіткими, прозорими і не обмежували українських перевізників у праві вільно перевозити товари в Україну та з України”, – підкреслив віце-прем’єр-міністр – міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Угода про “транспортний безвіз” була підписана 29 червня 2022 року. Вона дозволила уникнути затримок у експорті української продукції через автомобільні пункти пропуску. У березні 2023 року дія угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС була продовжена до 30 червня 2024 року.

У березні Європейська комісія запропонувала внести зміни до угод про “транспортний безвіз” з Україною та Молдовою для продовження їх дії. Ці зміни передбачають, що деякі країни ЄС матимуть можливість призупиняти дію угод.

Офіційний текст до обговорення буде надіслано Україні найближчим часом.

 

фото: Міністерство інфраструктури України

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу