Молдова шукає гроші для оплати «Газпрому»

Поділитися:

У Молдові займаються вирішенням питання фінансового розрахунку за природний газ перед російським «Газпромом». Про це повідомляють в АТ «Молдовагаз».

Там розповіли, що 22 листопада отримали від «Газпрому» повідомлення про необхідність оплати поставок «блакитного палива» за жовтень та листопад поточного року.

У «Молдовагазі» зазначають, що невчасно розрахувалися через те, що у жовтні зазнали дефіциту платіжного балансу у зв’язку зі здорожчанням газу з 126,7 доларів за 1 тисячу кубічних метрів у першому кварталі до 800,6 доларів у жовтні цього року.

При цьому сам «Газпром» у своєму повідомленні заявив про можливе припинення поставок палива через 48 годину у зв’язку відсутністю оплати за контрактом. У «Молдовагазі» ж спростовують нову чергову газову кризу. Запевняють, що йдеться про необхідність повного здійснення поточних платежів. Така вимога була і в колишньому контракті. Вони зіткнулися лише з касовим розривом в 1,3 млрд леїв, що в перерахунку – 75 мільйонів доларів.

«Наразі триває робота щодо врегулювання цієї ситуації. Водночас висловлюємо впевненість, що за підтримки органів державної влади Республіки Молдова у найкоротші терміни це питання буде вирішено», – запевняють в АТ «Молдовагаз».

У компанії зазначають, що на рівні уряду обговорюють питання погашення заборгованості. Мовляв, в кредит взяти кошти не можуть через тривалість процедури, тому шукають легальні процедури отримання грошей у борг через державну компанію «Енергоком» в уряду.

«Рішення буде знайдено, до припинення подачі газу ми не дійдемо», – запевнили у компанії.

Раніше ми повідомляли, що російський газовий монополіст вимагає від Молдови платіж за газ, який мав бути виплачений у понеділок, 22 листопада.

Нагадаємо, що «Газпром» з 1 листопада почав постачати «блакитне паливо» у Молдову в рамках нового контракту.

Читайте також
25 Червня 2024 року - 15:45
У червні аграріям нарахували за травень компенсації за придбану українську...
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...