Українців зобов’яжуть утримувати непрацездатних батьків

Поділитися:

В Україні піклування про літніх непрацездатних батьків регламентуватиме законопроєкт «Про захист майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами», що наразі перебуває на громадському обговоренні.

Згідно з пояснювальною запискою, прописати вимогу турботи про непрацездатних батьків вирішили у зв’язку з тим, що покарання за невиконання такого морального обов’язку немає, тому літні люди користуються державною допомогою.

У документі є норма, яка зобов’язує родичів компенсовувати витрати на літніх людей, які несе держбюджет. Йдеться про всі соціальні витрати: послуги соціального працівника чи утримання у спецустанові, і т.ін. В інакшому разі держава вимагатиме відшкодування відповідних витрат вже через суд.

Аналогічні зобов’язання будуть поширюватися і на опікунів, котрі мають договір довічного утримання та право успадкування житла чи іншого майна. Їх також держава зможе позбавляти такого права, і майно за договором переходитиме до держави.

Більш суворими планують зробити договори довічного утримання опікунами. Їх зобов’яжуть оплачувати «витрати, зроблені іншою фіз- чи юрособою на утримання, догляд, лікування чи поховання».

Нагадаємо, у Верховній Раді обговорюють можливість об’єднання на базі Пенсійного фонду трьох соціальних фондів – Фонду соцстрахування, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та Держслужби зайнятості. Про це йшлося під час чергового засідання комітету ВРУ з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів.

Раніше повідомлялося, що у ПФУ заявили про зростання середньої пенсії. У середньому розмір пенсійної виплати становив 3 тисячі 724 гривні 65 копійок. Тоді як на початку року середній розмір пенсій становив 3 тис. 507 грн 51 коп. Станом на 1 квітня в Україні налічувалося 11 млн 52 тис. 849 пенсіонерів.

Читайте також
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...
6 Червня 2024 року - 12:36
Кадровий дефіцит в Україні стає серйозною загрозою для економіки в...
31 Травня 2024 року - 17:54
Як повідомляє Reuters, кількість українців, які живуть у бідності, зросла...
31 Травня 2024 року - 14:42
28 травня на території МВЦ в м. Києві за підтримки...