У Мінфіні обіцяють доступну іпотеку в наступному році

Поділитися:

У Міністерстві фінансів України заявили, що вже з наступного року українці зможуть взяти кредит на житло під 5-7% річних. Відомо, що низькі ставки будуть фіксовані протягом всього терміну дії кредитного договору.

У Мінфіні кажуть, що передбачається абсолютно нова історія, яка зробить покупку житла доступною для громадян.

«Створюється спеціальна компанія, яка буде докапіталізувати урядом і зможе забезпечити створення фінансово-кредитних механізмів, а саме запустити іпотечне кредитування і фінансовий лізинг на житло на прийнятних умовах», – заявили у відомстві.

Слід зазначити, що програма передбачає два напрямки. Перший – іпотечні кредити, які будуть надаватися в сумі до 2 млн грн за низькими відсотковими ставками, приблизно від 5 до 7% річних на термін від 60 до 240 місяців. При цьому перший внесок – не менше 20%.

Другий напрямок – фінансовий лізинг на строк до 20 років з відсотковою ставкою близько 5% річних і без сплати першого внеску. Скористатися ним зможуть військові, поліцейські та інші службовці.

Надалі, уряд буде розвивати і шукати додаткові джерела фінансування для розширення програм.

Раніше повідомлялося, що за період з січня по вересень 2020 року українські банки уклали ряд угод фінансового лізингу на суму 3,8 млрд грн, що на 50% менше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Нагадаємо, що діючий глава держави Володимир Зеленський оголосив про старт пріоритетної державної програми, яка пропонує українцям іпотеку під 10% річних. Дешеві кредити на житло – досить болюча тема в Україні з урахуванням того, що в країні найвищі іпотечні відсотки в Європі. Крім того, програма повинна вивести з кризи будівельну галузь. Однак, напливу охочих скористатися програмою не спостерігається.

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...