Не для всіх українців діє відстрочка за комуналку

Поділитися:

Кабінет міністрів України ввів на період карантину окремі пільги, що дозволяють українцям не платити по рахунках за житлово-комунальні послуги без відповідного штрафу у вигляді пені. Однак в реальності, це ніяк не допомогло населенню, а лише відстрочило терміни виплат, за якими все одно доведеться розрахуватися.

Відзначимо, що така законодавча ініціатива вступила в силу на полях України від 4 липня під виглядом закону № 691-IX.

У документі прописане звільнення від штрафів не тільки по відношенню до споживчих позик, але і на будь-який вид кредитування з боку банків та інших фінансових організацій.

Проте, в разі несплати належної суми з боку суб’єкта кредитування, з нього можуть стягнути іпотеку або ж зовсім розірвати договір до погашення кредиту.

Іншими словами, навіть якщо українці на період карантину та ще протягом тридцяти днів після зняття обмежень можуть не платити потрібні суми, палтити за інфляційні стягнення все одно доведеться. Про це йдеться в ст. 625 Цивільного кодексу України.

Крім цього, кредитор має право вимагати від боржника відшкодування збитків/моральної шкоди, що виникли в результаті несвоєчасної сплати кредиту (позики)“, – розповіли про ситуацію фахівці.

Нагадаємо, що з 20 жовтня для побутових споживачів хочуть ввести жорсткі заходи за борги по комуналці. Йдеться про законопроект №3613, який зареєстрований у Верховній Раді 9 червня 2020 року.

Тим часом, жителям України доводиться більше платити за тарифами щодо житлово-комунальних послуг, так як на даний момент населення змушене одночасно погашати частину вже заборгованості, що накопичилася.

Читайте також
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...
6 Червня 2024 року - 12:36
Кадровий дефіцит в Україні стає серйозною загрозою для економіки в...
31 Травня 2024 року - 17:54
Як повідомляє Reuters, кількість українців, які живуть у бідності, зросла...
31 Травня 2024 року - 14:42
28 травня на території МВЦ в м. Києві за підтримки...