Ринок праці у травні: рекордна кількість вакансій на тлі дефіциту кадрів

Поділитися:

Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та їхня конкуренція за вакансії стрімко падають. Натомість роботодавці пропонують все більше вакансій і навіть не думають знижувати оберти, це питання досліджує портал Work.ua.

У травні панував дефіцит кадрів. Кандидатів стає все менше, разом з тим знижується конкуренція за вакансії. Водночас роботодавці розмістили на Work.ua рекордну кількість вакансій від початку повномасштабного вторгнення. Літо 2024 року не стане «низьким сезоном».

Щоб подолати дефіцит кадрів, роботодавці все частіше пропонують роботу пенсіонерам, людям з інвалідністю. Пропозиції роботи від Сил оборони у травні зібрали на 10% більше відгуків, ніж у квітні. Такий приріст стався завдяки відгукам від чоловіків призовного віку, можливо, через прийняття закону щодо мобілізації.

У травні роботодавці розмістили на Work.ua 113 016 пропозицій роботи, що на 2% більше, ніж у квітні. Вже третій місяць поспіль на ринку праці понад 100 000 вакансій, і другий місяць — рекордна кількість пропозицій роботи від початку повномасштабного вторгнення.

Роботодавці готуються до спекотного літнього сезону. У травні гілку першості за кількістю вакансій знову виборола категорія «Сфера обслуговування» — 21 092 (+3% до квітня). Однак, динаміка в категоріях з десятки лідерів нерівномірна.

Цікаво, що значний приріст вакансій у травні був у категорії «Управління персоналом, HR». Роботодавці шукають фахівців з найму напередодні літа, який традиційно вважається низьким сезоном на ринку праці. Дефіцит кадрів змушує компанії не зупиняти процеси рекрутингу навіть влітку.

Сезонна тенденція також спостерігається у збільшенні кількості вакансій для студентів (+6% до квітня) і людей без досвіду (+4%). Аналіз показує, що дефіцит кадрів спонукає роботодавців бути більш гнучкими та ширше дивитися на ринок праці. Вони все частіше пропонують вакансії ветеранам (+14%), людям з інвалідністю (+11%), пенсіонерам (+19%).

У травні на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 304 378 резюме, що на 5% менше за показники квітня. Конкуренція серед шукачів знову знизилася, ця тенденція триває вже п’ять місяців. Середня конкуренція шукачів за вакансію у травні була найнижчою за весь період від січня 2021 року.

На таку тенденцію звернув увагу і Національний банк України: «Пропозицію робочої сили обмежують подальша міграція за кордон, мобілізація, повільна адаптація ВПО на нових місцях проживання та посилення диспропорцій на ринку праці».

Традиційно найвищою є конкуренція за дистанційні посади, хоча й тут відгуків поступово меншає. Серед офлайн-роботи лідирують Київська, Вінницька, Львівська, Харківська та Волинська області. Найнижчу конкуренцію спостерігаємо у Херсонській, Закарпатській і Чернівецькій області.

Загальний спад конкуренції трохи знизив напругу в IT: конкуренція за найпопулярніші посади (Front-end програміст, верстальник, вебдизайнер, тестувальник) знизилася, але все ще залишається високою.

за матеріалами Work.ua
графіка Work.ua

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...