Кадровий дефіцит в Україні загрожує економіці «ефектом доміно» — Bloomberg

Поділитися:

Кадровий дефіцит в Україні стає серйозною загрозою для економіки в умовах триваючої війни з Росією. Відтік працівників, що зміцнює збройні сили, одночасно підриває продуктивність на заводах, будівництвах, шахтах і в ресторанах.

Нещодавній мобілізаційний закон, спрямований на поповнення армії, призводить до нестачі працездатних чоловіків та жінок, створюючи проблеми для бізнесу. Компанії змушені підвищувати зарплати, щоб утримати залишених працівників. Наприклад, набір 89 працівників для заводу “Метінвест” у Запоріжжі зайняв три місяці, що значно довше, ніж у мирний час.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що скорочення економічної активності пов’язане зі зменшенням робочої сили на 27% через відтік людей за кордон, мобілізацію та втрати на фронті.

Багато хто також йде в тіньову економіку, уникаючи призову та податків, що створює політичний виклик для президента Володимира Зеленського, який прагне збалансувати потреби армії та підтримку економіки.

Економічні наслідки кадрового дефіциту виражаються у зростанні зарплат. Хоча інфляція знизилася до 3% порівняно з 27% на піку після вторгнення, зарплати з урахуванням інфляції в наступному році, за прогнозами, перевищать довоєнний рівень.

 

 

Джерело: Bloomberg

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...