Річний звіт НБУ за 2023 рік: від стратегії виживання до стратегії відновлення

Поділитися:

Національний банк України оприлюднив Річний звіт за 2023 рік, який підсумовує найважливіші результати та зміни в макрофінансовій системі України впродовж другого року повномасштабної війни.

Голова Національного банку Андрій Пишний зазначив: “2023 рік продемонстрував неймовірну стійкість та адаптивність української економіки і фінансового сектору. Цей рік Національний банк як регулятор, фінансова система загалом, учасники банківського та небанківського секторів, платіжного ринку пройшли з усвідомленням відповідальності перед державою та громадянами. Попри війну, Україна змогла перейти від стратегії виживання до стратегії відновлення, перевершивши будь-які очікування”.

Стійка гривня та довіра до національної валюти

Протягом 2023 року інфляція стрімко сповільнилася: з 26,6% до 5,1%, впритул наблизившись до цілі Національного банку (5%). Вагому роль у сповільненні інфляції відіграла послідовна монетарна політика, спрямована передусім на збереження курсової стійкості. Рівень міжнародних резервів, який завдяки зовнішньому фінансуванню у 2023 році збільшився на 42% до 40,5 млрд дол. США, дає можливість належним чином виконувати це завдання. Важливою компонентою збереження курсової стійкості було підтримання центральним банком достатньої привабливості гривневих інструментів. Цьому сприяла послідовна та виважена процентна політика. Облікова ставка після її підвищення в червні 2022 року одразу на 15 в. п. до 25% залишалася незмінною до липня 2023 року й надалі знижувалася поступово, лише за формування належних передумов, та не підважила привабливість гривневих заощаджень.

Крім того, з початку минулого року Національний банк застосував додаткові інструменти: суттєво підвищив та диференціював нормативи обов’язкового резервування, а також запровадив тримісячні депозитні сертифікати для банків із прив’язкою до успішності нарощування строкових гривневих депозитів населення строком від трьох місяців. У результаті зростання ставок за строковими гривневими депозитами відчутно пришвидшилося впродовж першого півріччя 2023 року. Ці додаткові інструменти також дали змогу стримувати зниження ставок за довгостроковими гривневими інструментами після переходу до пом’якшення монетарної політики в липні 2023 року.

Привабливість гривневих заощаджень на тлі зниження інфляційних очікувань посприяла зростанню довіри населення до гривні. У 2023 році річний темп приросту роздрібних строкових гривневих вкладів став рекордним за понад десятиліття (37,2%), що обмежувало попит на іноземну валюту. Незважаючи на повномасштабну війну, рівень доларизації депозитів населення знизився на 2,0 в. п. Продуманий перехід до керованої гнучкості курсу в жовтні 2023 року не підважив зусилля Національного банку з підтримання привабливості гривневих заощаджень. Ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою, водночас глибина валютного ринку з початку жовтня до кінця минулого року зросла втричі. Різницю між готівковим та офіційним курсом вдалося звести до мінімуму – 1–2% проти 10% на початку 2023 року. Обидва чинники збільшили стійкість валютного ринку до ситуативних факторів.

Фінансова стабільність та розвиток банківського і небанківського секторів

У 2023 році банківський сектор залишався стійким, операційно ефективним та добре капіталізованим, що підтвердила оцінка стійкості Національного банку. Банки отримали 83,2 млрд грн чистого прибутку та нарахували 76,6 млрд грн податку на прибуток за підвищеною ставкою 50%. Триває приплив коштів бізнесу та населення, у тому числі строкових, і ліквідність банків залишається високою.

Зростає роздрібне та корпоративне кредитування, зокрема поза межами державних програм підтримки, чому сприяє зниження ставок. З огляду на задовільний стан банківської системи для її подальшого зміцнення Національний банк поступово повертає “довоєнні” та впроваджує нові регуляторні вимоги до банків, зокрема задля успішної імплементації стандартів ЄС. За ініціативи НБУ розпочалася активна робота над Стратегією розвитку кредитування, вирішенням проблеми “воєнних” NPL, запровадженням повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків. Їх реалізація стимулюватиме подальше нарощування кредитування.

Поліпшення безпекових умов на підконтрольній Україні території дало змогу надавачам небанківських фінансових послуг відновлювати свою діяльність. Загальний обсяг премій з ризикового страхування за 2023 рік зріс на 20%, а небанківські фінансові компанії надали на 70% більше позик населенню, ніж у 2022 році.

Водночас триває системна робота з оздоровлення та забезпечення прозорості цього ринку. Кількість його учасників зменшилася, проте зростання обсягів активів свідчить про поліпшення якості. Суттєвому підвищенню прозорості ринку сприяли перезавантаження регулювання ринку небанківських фінансових послуг та платіжного ринку завдяки новим законам про фінансові послуги, про страхування і про кредитні спілки та запровадження на законодавчому рівні принципів відповідального кредитування.

фото: НБУ

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...