Данило Гетманцев про бюджетний дефіцит та можливі податкові зміни

Поділитися:

Україна стикається з великою бюджетною діркою, яка становить приблизно 200 млрд грн. За словами Данила Гетманцева, голови профільного парламентського комітету з питань фінансів та податкової політики, уряд розглядає кілька варіантів для її подолання. Одним з них є підвищення податків, зокрема ПДВ та військового збору. Хоча це може негативно вплинути на економіку, такі заходи можуть стати необхідними для забезпечення фінансування армії в умовах війни. Про це він розповів у своєму інтерв’ю виданню Телеграф.

Гетманцев зазначив, що в поточному році значну частину бюджету витрачено на безпеку та оборону, що становить близько 40% ВВП. Серед додаткових заходів для залучення коштів також розглядається детінізація економіки та перенаправлення банківської ліквідності на ОВДП. За перші п’ять місяців 2024 року за рахунок цих заходів вдалося отримати додаткові 200 млрд грн.

Однак, ризики залишаються. Реструктуризація боргових зобов’язань та збільшення військових витрат можуть суттєво вплинути на бюджетну стабільність. Крім того, значна частина зовнішньої допомоги, необхідної для покриття бюджетних потреб, залишається непідтвердженою.

Ситуація ускладнюється тим, що бюджет на 2024 рік був складений з оптимістичними прогнозами, які наразі не виправдовуються через активізацію військових дій. У зв’язку з цим, уряд розглядає різні сценарії, включаючи потенційне підвищення податків для забезпечення фінансування критично важливих потреб країни.

за матеріалами Телеграф
фото: РБК-Україна

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...