Є-бронювання. Уряд спрощує діючий порядок бронювання

Поділитися:

Уряд прийняв важливі та довгоочікувані зміни до діючого порядку бронювання, включаючи пропозиції ФРУ, та впровадив систему Є-бронювання. Ці зміни, які ФРУ пропонувала і відстоювала протягом двох років, є необхідними для забезпечення стабільної роботи промислових підприємств, критично важливих для економіки та забезпечення потреб ЗСУ.

Ключові положення постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 року № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану», на яких наполягала ФРУ:

  • Надання відстрочки на 1 рік (замість 6 місяців) працівникам критично важливих для економіки підприємств. Це логічно, оскільки статус критично важливого підприємству надається на 1 рік.
  • Військовозобов’язані працівники, які є критично важливими для ЗСУ, отримують відстрочку на період дії контракту (договору) на поставку товарів та послуг для ЗСУ.
  • Всі військовозобов’язані на критично важливих підприємствах підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.
  • Фіксація дати для визначення бази військовозобов’язаних для бронювання на 18 травня 2024 року, що зменшує кількість військовозобов’язаних при кожній подачі.
  • Можливість подання списків військовозобов’язаних через Портал Дія, що впроваджує Є-бронювання, полегшує адміністрування процедури бронювання та скорочує строки розгляду звернень.

Впровадження Є-бронювання очікується через місяць з моменту прийняття постанови для врегулювання технічних можливостей взаємодії органів державної влади та синхронізації відомостей з різних державних реєстрів.

Додаткові положення змін до постанови:

  • Міноборони, центральні органи виконавчої влади, СБУ визначатимуть підприємства критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ з можливістю бронювання через ці органи.
  • Визначено категорії підприємств, що можуть бути визнані критично важливими для ЗСУ.
  • Знижено вимоги до кількості критеріїв для підприємств, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та вантажів.
  • Розширено підстави для анулювання відстрочки у разі тимчасового припинення дії трудового договору або обґрунтованого подання керівника підприємства.

Ці зміни спрямовані на забезпечення безперебійної роботи критично важливих підприємств та підвищення ефективності бронювання в умовах воєнного стану.

за матеріалами Федерації “Укравтотранс”

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...